ЖениНаВърхаЛично

Мерилин Хасанова: Най-щастлива съм, когато пациентите, които съм изпратила за лечение, се излекуват

Мерилин Хасанова paбoти oт 2014 г. в oблacттa нa opгaнизиpaнe лeчeниeтo нa бългapcĸи гpaждaни в бoлници в Typция. В началото на 2019 г. cъздaвa пъpвaтa плaтфopмa в Бългapия зa здpaвнo ĸoнcyлтиpaнe нa бългapcĸи гpaждaни oтнocнo възмoжнocтитe зa пpoвeждaнe нa изcлeдвaния, диaгнocтиĸa и лeчeниe в aĸpeдитиpaни чacтни бoлници нa тepитopиятa нa Peпyблиĸa Typция – „ЖИBOT зa TEБ. Преди броени дни бе отличена с награда за здравен мениджмънт. Затова я поканихме да си поговорим за ситуацията у нас, за удовлетвореността да помагаш на хората и онова, което я кара да се чувства щастлива.

 

Здравей, Мерилин, преди броени дни получи наградата „Златно токче 2020“. Как се чувстваш?

– Да спечелих награда „Златно токче 2020 – бизнес дама на годината“ в категория „Здравен мениджмънт“. Разбира се, много се зарадвах и се развълнувах. Моята работа понякога може да бъде много натоварваща и наистина имах огромна нужда от това признание. Много обичам работата си и за мен е важно да знам, че вървя по правилния път. А това признание ме зареди с още по-голямо желание и мотивация да продължа да изпълнявам задълженията си.

Лесно ли е за една жена да оцелее в един мъжки свят, правейки бизнес?

-В България има много успешни жени в бизнеса, винаги са били добър пример за мен. Срещите с такива жени ме вдъхновяват и амбицират. Тъй като работя между Турция и България, мога да кажа, че в Турция нещата стоят по съвсем различен начин. Там не е много популярно жени да работят и да заемат високи позиции в бизнеса (има изключения, разбира се). Работих 4 години към Правителствена болница в Анкара, като техен официален представител за България. Беше ми доста трудно в началото, защото в Международния отдел на болницата бях единствен регионален представител – жена. На всички събрания, командировки, събирания и празненства ми ставаше много неудобно и неловко в изцяло мъжка компания, дори в началото питах шефа ми дали може да не присъствам (усмихва се). Колегите ми също усещаха моето неудобство, но положиха много усилия, за да се чувствам добре. Виждайки високите резултати, които постигам, демонстрираха уважение и респект към мен.

Част от твоята дейност е насочена към осигуряване на качествено лечение на български граждани в Турция. Не е ли твърде натоварващо за млад човек като теб?

-Да, представител съм на няколко турски болници и организирам лечението на пациентите от България в Турция. Вече 6 пълни години извършвам тази дейност и, да, в началото ми беше много трудно да се срещам непрекъснато с хора, които страдат от тежки заболявания. В един момент обаче, когато започнах да виждам резултатите от проведеното лечение в Турция, цялата тази благодарност и уважение, с които пациентите ми ме даряват, започнах да се зареждам с невероятна енергия. Това ме мотивира да помагам още повече, с каквото мога. Понякога пътувам  за  Истанбул с пациенти, които вече са се излекували. Там се разхождаме заедно, пазаруваме, забавляваме се и така работата ми може да се превърне в удоволствие.

Как би оценила здравната ни система?

-За съжаление, не бих могла да дам висока оценка на здравната система в България. Има нужда от спешни реформи, но и не само системата.

България загуби най-ценните си медицински кадри. Голяма част от добрите и амбициозни медицински специалисти напуснаха страната, тъй като им предлагат много по-добри условия за работа и развитие в Западна Европа или в САЩ.

Смятам, че това е огромен проблем, защото каквито и инвестиции да се правят в създаване на модерни болници, оборудвани с високо технологична апаратура, без добри медицински специалисти всичко това е безполезно. Диагностиката също е сериозен проблем, българинът има ниска здравна култура, а липсата на ранна диагностика утежнява още повече ситуацията. Съответно и резултатите са ниски. Това ме натъжава ежедневно. Бих искала да привличам пациенти за лечение в България, вместо да търся възможност за лечение в Турция на болните български граждани.

А ако трябва да направиш паралел с турската?

-Там е съвсем различно,  системата им е абсолютно капитализирана и това кара частните застрахователи да задължават клиентите си да си правят съответните диагностики редовно. По този начин те откриват заболяването в начален етап и лечението е много по-евтино, бързо и високо ефективно. Ролята на държавата също е от много голямо значение. От Министерството на икономиката на Република Турция последните десет години целенасочено субсидират развитието на частните, вече и на държавни болници, за да привличат пациенти от чужбина, които си заплащат лечението в евро или долари. И така отчитат милиарди долари годишен приход от лечение на чуждестранни пациенти в Турция.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което си се сблъсквала досега?

-Не точно предизвикателство, но най-трудният момент в работата ми беше, когато на 13 март затвориха границите, заради пандемията и десетки или стотици пациенти, които се лекуваха в Турция, останаха без животоспасяващо лечение.

След този тримесечен период състоянието на някои пациенти много е влоши и загубих една от любимите ми пациентки. Това беше най-тъжният и труден момент  през последните години. Не можех да повярвам и дни наред плаках, че не успях да ѝ помогна. Тя толкова много искаше да отгледа сина си и да го види голям, но уви.

В този момент мислех, че ще спра да извършвам тази дейност, но когато пациентите ме търсят непрекъснато, осъзнах, че трябва да се стегна и да продължа.

Кое е нещото, което би искала да се промени у нас, за да бъде по-добра средата за правене на бизнес?

-Да се спазват законите от всички или както е по-популярно да се казва, да има ред, законност и справедливост.

Имаш поглед върху живота в южната ни съседка. Има ли съществена разлика между жените там и тук, в България? Какво ти прави впечатление?

-Да, има много съществени разлики. Те имат съвсем различно възпитание и култура. Понякога много ме отблъскват, защото не изпитват никаква нужда да се трудят и да се развиват. Смятат, че трябва да получат всичко наготово, някои са ужасно разглезени, чак непоносимо за мен. Ограничени са в отношение права и свободи, интелектуално също са ограничени. Мога да кажа, че нямат никакво аналитично или логическо мислене. Моите приятелки в България са съвсем различни, образовани, амбициозни, трудолюбиви, развиващи се, информирани, с богата обща култура, вдъхновяващи и ги предпочитам. Туркините също си имат положителни качества, разбира се, по-мили и сладкодумни са, много любезни, държат изключително много на външния си вид. Обожавам стила им на обличане.

Ти си от жените, които не носят само една диня под мишница. Освен здравните услуги, предлагаш на българските дами и възможност да станат по-красиви, да се почувстват добре в кожата си… Разкажи малко повече за платформата за красота?

„Красота за теб“ е платформа, която създадох в края на миналата година. Тя е изцяло само за естетична дерматология и естетична хирургия. Там работя с изключителни специалисти, най-добрите в Турция, всеки един от тях прави най-доброто в съответното направление. Целта на моята платформа не е да предлага ринопластики и силикони на всяко второ момиче.

Не ми харесва, че младите момичета прибягват до толкова драстични естетични интервенции. В България има нещо сбъркано в това отношение. Млади момичета, които дори все още не са се развили физически достатъчно предприемат ненужни и необратими интервенции.

Тук вина имат и съответните лекари според мен, които извършват тези процедури, защото съм виждала буквално обезобразени зле изглеждащи момичета.  Това не е красиво, подобни деформирани лица, фрапиращи обеми според мен изглеждат евтино и съжалявам за тези момичета, защото след няколко години ще искат да развият в кариера, но с подобна визия никой няма да ги приеме сериозно. Моята платформа „Красота за теб“ е подходяща за жени, които са над 30 г. и искат да заличат следите на времето, за да добият по-голяма самоувереност, което от своя страна ще ги направи още по-успешни и въздействащи.

Кои са най-желаните процедури тук и в Турция?

-И тук има големи разлики, имайки предвид генните разлики, това е нормално. В Турция, например, много често се извършва естетична хирургия за намаляване обема и стягане на гърдите, тъй като те са по-ниски и по-закръглени. Докато в България е обратното, при нас една от най-търсените процедури е за уголемяване на гърди. Ринопластиката там е много търсена процедура, отново понеже имат по-големи и груби носове.

Сподели, ти възползвала ли си се от услугите, които предлагаш – имаш ли лични наблюдения?

-Да, разбира се и аз съм пациент на болниците, с които работя. Редовно си правя чек ап – диагностични прегледи и изследвания, тъй като си имам някои неща, които следя. Също съвсем скоро започнах да се възползвам от някои процедури в естетична дерматология. Правя си едни лазерни процедури на кожата на лицето и шията, ефектът е прекрасен – стягащ и озаряващ кожата. Сега предстои да направя и някои други подобни процедури.

Най-големият ти женски страх?

-Чак голям страх не, но понякога се замислям дали ще намеря повече свободно време за личен живот. С моите непрекъснати пътувания времето ми минава много бързо и неусетно, но все пак минава.

А кое е нещото, което те прави щастлива?

-Най-щастлива съм, когато пациентите, които съм изпратила за лечение в Турция, се излекуват от болестите и страданията си. Това е най-голямото щастие за мен.

Гледаш ли напред към 2021-а? Какво да очакваме от годината и от Мерилин Хасанова?

-С тази пандемия от Ковид-19, е трудно да си правим дългосрочни планове, но все пак аз имам много идеи, които смятам да реализирам през следващите месеци и година. Винаги, когато си поставям цел, намирам начин да я постигна. Ще продължа да помагам на хора, които се нуждаят от лечение в Турция, и се надявам да мога да помогна на още повече хора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *