Михаел Шумахер на 50 и пет години след инцидента в Алпите

Михаел Шумахер днес навършва 50 години. Един от най-скъпите състезатели от „Формула 1“ обаче няма да може да посрещне гости за партито (излезе информация, че близките му ще отбележат юбилея). Защото все още се възстановява от инцидента, станал преди пет години във френските Алпи. Тогава Шумахер получи черепно-мозъчна травма при падане.

Трагедията се случи на 29 декември 2013 г. Сутринта към 11,07 часа спасителната служла получава сигнал за помощ. Първоначално Шумахер е в съзнание и състоянието му не буди тревога. Спасителите вземат решение да го транспортират по въздух. 23 минути след инцидента хеликоптерът каца в болницата.

Междувременно полицията започва разследване. Има противоречиви показания за скоростта, с която се е спускал Михаел. В първия етап от разследването обаче е съобщено, че се изключва намесата на трети лица.

Първата диагноза става ясна в 22,30 на 29 декември – травма на главата. Налага се незабавна хирургична намеса. Състоянието на състезателя е оценено като критично и нестабилно. Лекарите отказват да правят прогнози.

На 30 декември е извършена втора операция. Шумахер е в изкуствена кома.

Минават 6 месеца преди да излезе от комата. Това се случва на 16 юни 2014 г. След това е преместен в клиника в Лозана – за рехабилитация.

На 9 септември е изписан и преместен за домашно лечение.

За състоянието му не се говори много. Семейството не иска да дава информация.

Обикновено изявления дава мениджърът му – Сабина Кем. Но тя също не общува охотно с пресата. „Всяка казана дума води до нови въпроси. Нямаме покой“, казва веднъж тя по повод мълчанието на близките. 

Съпругата му Корина обаче цени високо подкрепата на феновете. В дома им за Михаел се грижат професионални медицински лица, както и най-близките – съпругата и децата му.

Според слухове, лечението на състезателя струва около 128 000 евро на седмица. До момента са похарчени повече от 20 милиона евро.

И все пак животът продължава. Синът му Мик гради кариера на състезател във Формула 3. Засега. Дъщеря му Джина язди професионално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *