ЗвездиНовинки

Михаел Шумахер на 54: Как се чувства шампионът 9 години след инцидента?

Михаел Шумахер днес навършва 54 години. Един от най-скъпите състезатели от „Формула 1“ обаче няма да може да посрещне гости за партито. Защото все още се възстановява от инцидента, случил се във френските Алпи преди 9 години. Тогава Шумахер получи черепно-мозъчна травма при падане.

Трагедията се случи на 29 декември 2013 г. Сутринта към 11,07 часа спасителната служла получава сигнал за помощ. Първоначално Шумахер е в съзнание и състоянието му не буди тревога. Спасителите вземат решение да го транспортират по въздух. 23 минути след инцидента хеликоптерът каца в болницата.

Междувременно полицията започва разследване. Има противоречиви показания за скоростта, с която се е спускал Михаел. В първия етап от разследването обаче е съобщено, че се изключва намесата на трети лица.

Първата диагноза става ясна в 22,30 на 29 декември – травма на главата. Налага се незабавна хирургична намеса. Състоянието на състезателя е оценено като критично и нестабилно. Лекарите отказват да правят прогнози.

На 30 декември е извършена втора операция. Шумахер е в изкуствена кома.

Минават 6 месеца преди да излезе от комата. Това се случва на 16 юни 2014 г. След това е преместен в клиника в Лозана – за рехабилитация.

На 9 септември е изписан и преместен за домашно лечение.

За състоянието му не се говори много. Семейството не иска да дава информация.

Обикновено изявления дава мениджърът му – Сабина Кем. Но тя също не общува охотно с пресата. „Всяка казана дума води до нови въпроси. Нямаме покой“, казва веднъж тя по повод мълчанието на близките. 

Съпругата му Корина обаче цени високо подкрепата на феновете. В дома им за Михаел се грижат професионални медицински лица, както и най-близките – съпругата и децата му.

Според слухове, лечението на състезателя струва около 128 000 евро на седмица. До момента са похарчени повече от 20 милиона евро.

През лятото на 2016 г. префектът на папския дом и личният секретар на папа Бенедикт XVI Георг Генсвайн посетиха Червения барон: „Седнах срещу Михаел, хванах ръцете му, погледнах го и видях същото познато лице на Михаел Шумахер, само че стана малко по-пълно. Чувства, че около него има хора, които го обичат, които се грижат за него и, слава Богу, го пазят от очите на любопитната публика.“

„Много съм внимателен с думите, но мога да потвърдя: Гледах Голямата награда на Бразилия в Швейцария с Михаел“, възхити феновете през декември 2018 г. Жан Тод, шеф на FIA и бивш мениджър на Ferrari от онази епоха.

След това – през 2019 г. и 2020 г. – имаше съобщения за възможно експериментално лечение със стволови клетки и спешна операция, но всички те са фалшиви…

Единствената информация идва от съпругата му…

„Разбира се, че ми липсва Михаел. Липсва ми всеки ден. Но разбира се, всъщност всички му липсват: деца, семейство, баща, всичките му роднини. Михаел липсва на всички, но всъщност той е тук с нас. Той стана друг, но е тук и това ни дава сила.“

„Ние сме заедно. Живеем заедно в една къща, правим терапия. Ние правим всичко възможно, за да накараме Михаел да се почувства по-добре, да го накараме да се чувства удобно, така че той просто да чувства, че семейството му е там. И ще направя каквото е необходимо, независимо от всичко. Всички ще бъдем там.“

„Опитваме се да се държим заедно като едно семейство – както бихме искали и както Михаел все още иска. Животът продължава. „Лично означава лично“, както винаги казваше. И за мен е много важно Михаел да продължи да живее живота си. Преди Михаел винаги ни защитаваше от това, сега ние го защитаваме“, завършва Корина.

И все пак животът продължава. Синът му Мик гради кариера на състезател във Формула 3. Засега. Дъщеря му Джина язди професионално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *