Любопитно

Момиченце на 4 г. постави рекорд: Изкачи се на над 5 хиляди метра надморска височина

4-годишната Зара Шифра от Чехия постави световен рекорд, изкачвайки се на 5364 м надморска височина. Зара е стигнала до базовия лагер за изкачване на връх Еверест в Хималаите.

Изкачването се е случило на 7 януари тази година като с нея е бил и 7-годишният ѝ брат Саша. Децата са придружавали баща си и местен водач, а историята бе разказана от семейството в социалните мрежи.

Всички са изминали около 270 км до базовия лагер и обратно.

„Условията и времето са зимни, с температури доста под нулата. В базовия лагер на 1 януари температурата беше от -20 до -25 градуса по Целзий.“, пише братът на Зара в своя профил в Инстаграм.

„Нямаше проблеми по време на пътуването, аклиматизацията беше много по-висока от средната, а малката Зара, благодарение на много добрата си физическа форма, дори изпревари стотици други хора по трасето, които освен това масово започнаха изкачването от летището в Лукла. Заслужава да се подчертае, че условията в хостелите, така наречените хижи, са много ограничени, няма отопление, а понякога температурата в спалните е била дори под -10 °C.“

Семейството на Зара и Саша живеят в трудни условия в Малайзия, а момиченцето всеки ден ходи пеша няколко километра до детската си градина. През 2023 г. то е изминало около 2200 км през джунглата. Освен това малката Зара е свикнала да се къпе в ледените води и вероятно това ѝ помага да се справи добре в студа.

Преди постижението на Зара най-младият човек, достигнал базовия лагер на Еверест, беше 5-годишен индиец.

Снимки: instagram/sasha.jede

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *