ЖениТЕЗвезди & СтилНовинки

Моза бин Насър, съпругата на катарския шейх: модна икона, общественик и политическа фигура?

Моза бин Насър е една от най-влиятелните жени в Близкия изток и в света. Жената, която редовно влиза в списъка на най-добре облечените.

През следващите дни светът е обърнал поглед към Цар Футбол. На откриването на Световното първенство в Катар присъства и тя – Моза бин Насър, съпругата на шейх Хамад бин Халифа ал-Тани, бивш емир на Катар, и майка на настоящия емир – Тамим бин Хамид ал-Тани.

Моза е една от трите съпруги на шейх Хамад бин Халифа ал-Тани и майка на седем от децата му. Въпреки че съпругът й абдикира в полза на сина си, Моза остава запазена една от най-влиятелните жени в Близкия изток и света.

Наричат я кралица на стила. По време на откриването на светоното бе облечена в едноцветен тоалет от Prada, в бордо. Рокля от сатен, пелерина в същия цвят, а традиционна забрадка, характерна за жените в арабския свят. Искряща брошка и ефектни бижута, както и мокасини и кожена чанта в цвета на тоалета, допълат визията й.

Тя обича да носи скъпи модни дрехи от най-известните световни марки като Chanel, Givenchy, Dior и Valentino.

Моза е също толкова активно ангажирана и влиятелна на политическата сцена, колкото нейният съпруг и син. Веднъж тя дори призна, че не й липсва статутът на първа дама на Катар, защото се наслаждава повече на работата си като социално активен човек.

Моза бин Насър е родена през 1959 г. и е дъщеря на предприемач. Според нея образованието трябва да се цени и всеки да има свободен достъп до него.

Започва своето в Египет. И въпреки че иска да бъде лекар, тя избира социологията. Завършила е факултета по социология в Катарския университет, а след това учи и в американски университет.

След това започва работа по плана за модернизиране на образователната система в Катар. През 1995 г. Моза и нейният съпруг основават Катарската фондация за образование, наука и социално развитие, която е активна и днес. На фондацията на Моза се приписва откриването на американски университети на територията на Катар чрез т.нар. н. Програма „Град на образованието“.

Тя създава приюти за жени, жертви на домашно насилие, бори се за правата на децата и жените. Създател е на програми за заетост на млади хора в Близкия Изток и за подпомагане на бедните.

За работата си Моза е носител на много международни отличия.

https://www.youtube.com/watch?v=BsumacaDZBw

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *