Новинки

Музиката в подкрепа на важна кауза

София беше музика! В навечерието на празника на София, под патронажа на Албена Атанасова – заместник кмет на Столична община, новото място за събития на открито Платформа А6 до НДК събра творци, в подкрепа на обществено-значимата социална кауза „Да сверим биологичния си часовник на време“.

Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България.

С партньорството на Министерството на туризма, фестивалът презентира чрез видео материали непопулярни забележителности и кътчета от различни части на страната. Затова и слоганът тази година е „Ела, виж ме, чуй ме, открий ме – моята България!“. Идеята е да бъде насочено вниманието на обществото към една важна кауза – подкрепа на българския туризъм.

Фестивалното жури в състав: акад. Михаил Белчев (поет), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), проф. Захари Георгиев (композитор), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването „Бъди какъвто си“ по БНР), Йордан Георгиев (автор на предаването „Музикална стълбица“), Розмари Драгнева (музикален рeдактор – БНТ, автор на предаването „Музика, музика“ – БНТ2), Любомир Дамянов /композитор/, Здравко Петров – Програма „Хоризонт“ и радио БИНАР и Станислав Сланев – Стенли, рок певец,  изпита сериозно„затруднение“ при избора на призовите места.

Първа награда получи песента „Ангел в нощта“.

Музика, текст и аранжимент – Пенко Богданов, в изпълнение на Rock Session & Антон Пейчев. Наградата връчи заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма г-жа Марияна Николова.

Песента получи и Специалната награда на медиите.

Специалната награда на Фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев получи песента „Неповторим“, на младия изпълнител Митко Стафидов и Йордан Борисов. Наградата връчи неговата съпругата на Петър Гюзелев – Ефросина Гюзева заедно със заместник министъра на туризма г-н Любен Кънчев.

Втора награда бе дадена на песента „Да се завърна у дома“. Музика и аранжимент Камен Николов, текст: Георги Василев, в изпълнение на Петя Буюклиева. Наградата връчи заместник-министърът на културата г-н Румен Димитров.

Третото място бе за песента „Изповед“. Музика и аранжимент: Илия Ангелов, текст: Таня Бойчева, в изпълнение на Илия Ангелов. Наградата връчи министърът на труда и социалната политика г-жа Деница Сачева.

Награда и плакет за цялостно творчество „Добро сърце“ се присъди на Росица Кирилова. Тя има зад гърба си много каузи и е Първият посланик на България  за УНИЦЕФ. Наградата връчи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Наградата за цялостно творчество и принос в българската музика се присъди наВеселин Маринов. Призът и специалният плакет връчи заместник-кметът на Столична община – Албена Атанасова, която е и патрон на събитието.

Домакините на събитието – Наско от БГ радио и Мария Сивкова – Илиева, подгряваха публиката и поддържаха доброто настроение.

И тази година „София 2020” подкрепи кампанията „Нека бъдем по-добри“, която е фокусирана върху една много важна обществено значима кауза: информационна кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник“. Същността на инициативата е да насърчи жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус и да вземат адекватни мерки. Това изследване отнема минути, но резултатът може да е един нов желан човешки живот. Към каузата се включи и екипът на Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”.

 Песента на публиката се избира с помощта на Българския дарителски форум от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента-фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цена на един SMS e 1.00 лв. с ДДС (за абонати на Telenor, VIVACOM и А1). Средствата са в полза на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ и Информационната кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *