Новинки

На 24 и 25 юни: Фестивалът на Драконовите лодки край Панчарево

Първият по рода си фестивал „Драконови лодки в България“ e на 24 и 25 юни на езерото Панчарево. Достъпът до събитието е свободен.

„Драконовите лодки са изключително красиви. Всяка лодка се състои от глава на дракон, тяло, покрито с люспи, и опашка. Лодките са 12-метрови, колкото един тир. Отборът е от 22 души, от които 20 гребци, един викач и един кормчия. Има лодки и за по 10 гребци“, разказа Влад Гицоайка, представител на „Маутай България“, учредител на сдружение „Фестивал „Драконови лодки“ и председател на управителния съвет.

Състезанията винаги се провеждат под формата на фестивал, в който има богата съпътстваща програма с много забавления, музика, танци, вкусна храна, гурме кътове, детски игри, арт базар.

В едно състезание могат да участват по 100 отбора или поне 2200 състезатели. За победителите са осигурени златни и сребърни купи във формата на дракони, както и медали за всеки участник, който се е включил и спечелил едно от първите три места, каза Гицоайка.

Драконовите лодки са едно от най-забележителните и вълнуващи състезателни събития, които се провеждат по света.

Това е спорт, който комбинира физическа сила, синхрон и екипен дух, и привлича множество участници и зрители.

Състезанията с драконови лодки имат дълга история, която се проследява до Древен Китай.

Тази традиция се корени в легендата за поета Ку Юанг и неговият патриотичен акт за спасяване на живота на великана Чу Ку Хуан, който бил преследван. Поетът скочил в реката и заедно с местните рибари започнали да търсят великана. За да отвлекат вниманието на другите водни същества, организирал състезание с лодки.

Състезанията с драконови лодки се провеждат в езера, реки или край морето. Те включват отбори до 40 човека в лодка, които гребат ритмично, следвайки песента на капитана. Екипите трябва да бъдат добре синхронизирани, за да постигнат максимална скорост и ефективност.

Лодките обикновено са изработени от дърво или фибростъкло и са украсени с главата и опашката на дракон.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *