Мистериозни истории

Най-големият подземен град, открит в Турция – дом на гноми или извънземни

През 2014 г. турският вестник Hurrieyt Daily News съобщава, че в района на град Невшехир е направено може би най-значителното археологическо откритие на годината.

Намерени са останките на огромен и частично разрушен подземен град.

Откритието е направено по време на строителни дейности, свързани с изграждането на жилищни сгради. В процеса на работа се образуват огромни дупки. Когато един от строителите се спуска в тях, установява, че се намира в подземен град. На мястото били извикани геофизици, които заявили, че височината на съоръжението е около 100 метра.

Подземният град не е единственият в района на Невшехир, но определено е най-големият.

Разположен е на площ от 45 хектара. Първите находки били открити още през 2013-а, но истинският мащаб на разкопките става ясен година по-късно. По предварителни информации градът е бил построен преди 5 хиляди години.

National Geographic го определя за най-голямото подземно съоръжение в света

Преди това това първенството е било отредено на друг турски подземен град – Деринкю, разположен в провинция Кападокия, един от най-популярните туристически обекти в страната.

Откритият през 2014 г. подземен град разполагал с църкви, кухненски помещения, маслодайни, мелници, вентилационни шахти, съединени с километрични коридори и стълби.

Изследването на находката било затруднено, заради меката почва и опасността от срутване, но въпреки това проучванията не спряли.

Направени чрез методите на сеизмичната томография изследвания показали, че под земята има тунели на дълбочина 113 м.

Според специалисти, огромният подземен град е могъл да побере в недрата си почти 20000 човека. Той представлява широка пещера, стените на която са от вулканична скала. В тях били издълбани 250 неголеми убежища, в които най-вероятно се криели хората.

Археолозите открили различни артефакти като воденичен камък, каменни кръстове и керамика. Анализът им показал, че градът е бил активно използван от времето на ранновизантийската епоха чак до османското завоевание.

Най-вероятно тунелите са били използвани за транспортиране на селскостопански продукти, а един от тях е водел до източник на питейна вода, коментират учени.

„Официално подземните градове се смятат за убежище на първите християни”, обяснява Сюлейман Комоглу, професор по археология от Невшехир. И допълва: „Християните се криели под земята по времето на император Нерон, когато започнали да ги преследват римляните. Вероятно те са открили празните пещери случайно.”

Някои специалисти лансират обаче други теории, че подземията са били дом на гноми, богове или извънземни.

Британски учени, изучавали някои от другите подземни градове в района, твърдят, че вероятно в пещерите са живели „по-особени” хора, чийто ръст не е превишавал половин метър. Това им позволявало да се придвижват лесно в тесните помещения. Предполага се, че на 35 години гражданите на странната общост вече са изглеждали като старци.

Може би става въпрос за раса, която не приличала на нито една друга, позната ни днес. „Може би средновековните легенди за гномите не са измислица, а реален исторически факт”, коментира Раул Салдивар.

Турският професор по история – Ибрахим Бейхън, също твърди, че има достатъчно данни, които да потвърдят мъгливата хипотеза за гномите. Подземните градове на Кападокия са били обитавани преди 5000 години от ниски хора, които са се криели под земята, казва той. Но защо са го правили, какво ги е карало да се крият в тъмнината и къде са изчезнали, питат скептиците.

70-годишният археолог Мохамед Джедабар предполага, че между подземните хора и тези, обитаващи повъхността на планетата ни вероятно е възникнал конфликт – религиозен, политически, което именно накарало едните да се скрият в пещерите.

Интересен факт е обаче, че откритите стаи за почитане на боговете са били построени доста по-късно, най-вероятно от римски войни-християни. Което пък ражда друга хипотеза – че малките хора всъщност са били богове…

Уфолозите обаче са на мнение, че подземният град е бил убежище на извънземни.

„Помещенията са проектирани и завършени с зашеметяваща прецизност. Проект с такъв мащаб е немислим за технологичното ниво на цивилизациите по онова време”, коментират привърженици на теорията за инопланетяните.

Те твърдят, че градът е бил създаден от извънземни посетители, които по-късно са го изоставили. Възможно е гостите от чуждата планета, които са притежавали превъзходни знания в областта на науката и инженерството, да са се приземили на Земята, за да споделят своя опит с ранните цивилизации. За съжаление липсват доказателства за всички тези теории.

Все още не е ясно кой и защо е построил подземните жилища слизащи стотици метри под повъхността на планетата ни.

Ще мине доста време преди откритите останки да бъдат отворени за туристически посещения. Мястото се нуждае от обезопасяване и изграждане на съответната инфраструктура.

Учените пък го обявиха за археологическа съкровищница. И докато те търсят информация за появата му, обикновените хора са убедени, че истината ще бъде потулена.

Това не пречи на различните теории да се разпространяват от уста на уста и все повече туристи да се спускат в района с надеждата да зърнат входа към подземния град и да се докоснат до историята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *