Дестинации & Дегустации

Най-красивите градове в света: Ето кои влизат в топ 10

Всички сме чували за златното сечение. Златно сечение (известно още като златна пропорция, златен коефициент или божествена пропорция) е ирационално число в математиката, което изразява отношение на части, за които по-голямата част се отнася към по-малката така, както цялото към по-голямата. То се отбелязва с гръцката буква φ и има стойност приблизително равна на 1,618…

Използва се в изкуството и пластичната хирургия.

В епохата на Ренесанса интересът на учените и художниците към това число се засилил, заради неговото приложение в геометрията, в изкуството и най-вече в архитектурата.

През 1509 г. във Венеция била издадена книгата на монаха Лука Пачоли “Божествена пропорция” с илюстрации, които се предполага, че са дело на Леонардо да Винчи.

Самият да Винчи отделя голямо внимание на изучаването на Златното сечение. Той го използва като пропорция за “идеалното човешко тяло”. Въвежда понятието “Златно сечение” в резултат на множеството опити, които прави.

През 1855 г. немският изследовател Адолф Цайзинг публикува своя труд “Естетически изследвания”, в който обявява Златното сечение за универсално във всички явления в природата и изкуството.

Свикнали сме да използваме или да чуваме за златното сечение в съвременните времена в контекста на естетиката, например човешкото лице. Но има сдружение на архитектите, което се занимава със златното сечение в архитектурата.

Сайтът onlinemortgageadvisor.co.uk публикува своето проучване, в което прави класация на някои исторически центрове в Обединеното кралство, използвайки златното сечение.  Според тази класация най-красивият град във Великобритания е Честър. Следват го Лондон, Белфаст и Ливърпул.

Архитектите решават обаче да открият „най-красивия град в света“.

Титлата „най-красив град“ според т.нар. златно сечение, отива при Венеция с 83,3 процента, следвана от Рим, Барселона и Прага.

Ето как изглежда пълният списък на топ 10 на най-красивите градове в света:

Венеция
Рим
Барселона
Прага
Ню Йорк
Атина
Будапеща
Виена
Бордо
Милано

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *