ЖениТЕНовинки

Наоми Осака, отказът ѝ от шампионата във Франция и важността на психичното здраве

Напоследък все по-често слушаме за него – психичното здраве. Излиза на преден план и ни изненадва. Защото досега винаги сме смятали, че е нещо, за което не трябва да тръбим, да споделяме. Учат ни да бъдем силни и да се справяме. Но изведнъж светът се оказа на крачка от тотална депресия. И изтрещяване. Прегрял. И готов за промяна.

Изведнъж много известни личности започнаха да споделят. Заваляха признания. И това вече не е проблем. Дори напротив.

Втората ракета в света – Наоми Осака, отказа да участва в пресконференцията по повод Открития шампионат на Франция. А след това реши да напусне турнира. За да съхрани психичното си здраве.

Очакваната реакция бе разваляне на договори с рекламодатели. Но няма да се случи. Защо?

Преди три години Наоми Осака предизвика шум на световната сцена на тениса с невероятната си победа над Серина Уилямс в САЩ. На 23 години Наоми доказа, че играе по свои правила.

На 27 май Осака публикува в Туитър текст, в който казва, че няма да участва в пресконференцията по време на Открития шампионат на Франция. В неделя Тенис федерацията я глоби с 15 хиляди долара, заради първото пропуснато интервю и я заплаши с отстраняване.

В отговор Наоми се отказа от участие в турнира, публикувайки признание, че се сблъсква с депресия и тревожност.

Корпоративните спонсори често се отказват от хора с позиция. Но Осака едва ли е застрашена от подобно нещо. За 1 година тя спечели 60 милиона долара, 55 от които от рекламни кампании. Тотален рекорд! И така Осака ще заеме едно доста добро място в списъка с 50-е най-добре платени спортисти в света.

Всъщност тя не мисли за договорите

Според маркетолози, на психичното здраве трябва да се гледа като на физическото. Ако Наоми си счупи крак, това ще доведе ли до прекратяване на договорите с рекламодателите?

За повечето професионални тенисисти счупената ракета или публичният протест е почти сигурен начин да си навредят на доходите. Спонсорите са съгласни да платят внушителни суми само защото се надяват, че ще получат достатъчно време да бъдат в ефир. Но Осака не е просто тенисистка.

Тя е млада, ангажирана, носи в кръвта си сбор от различни култури, популярна е и има мнение. Затова в договорите ѝ липсва клауза за намаляване на сумата, ако времето, прекарано на корта, е ограничено. Нещо повече – някои от марките вече застанаха в нейна защита.

За последната една година от 15 рекламни договора, спонсорите на Осака скачат на 20. Сред компаниите, които я подкрепят са гиганти като Google, Louis Vuitton и Workday.

Наоми обича да позира по бански. Боядисва косата си в различни цветове. Експериментира. Безспорно е талантлива. Но и бунтарка.

През последните години проблемите с психичното здраве са все по-често обсъждани в света на спорта. Засегнаха ги Кевин Лав, Майкъл Фелпс, Лиз Кеймбридж.

Особено силно темата бе застъпена по време на пандемията.

Дните на Наоми на големия корт тепърва предстоят, казват специалистите. И ако тя успее да се върне здрава и годна за състезанията, това би била една невероятна история. История, която би била страхотен бонус за маркетинга, пише руският „Форбс“. История, която компаниите биха харесали. И употребили. И може би Наоми прекрасно знае това…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *