ЗвездиЛично

Ненчо Илчев: Ако човек много иска нещо, то се случва!

Ненчо Илчев е невероятно слънчев човек. Актьор със страхотно присъствие на сцената. Магьосник, който печели сърцата на зрителите, дори на най-малките.

Ненчо Илчев е роден на 3 май 1972 г. в село Момчиловци, Смолянско. За кратко учи в Медицинския колеж в София, но през 1992 г. записва Актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кр.Сарафов“. Попада в класа на проф. Стефан Данаилов. От 1997 г. е част от трупата на Театър „Българска армия“.

Става известен в края на 90-е години с участието си в предаването „Спукано гърне“, където е водещ и показва фокуси, а след това е част от комедийното шоу „Комиците“ по Би ТиВи, в което представя скечове с пародия на илюзионни фокуси.

Преди дни на пазара излезе неговата „Забранената книга за фокуси“.

Как се роди идеята за тази прекрасна книга?

– Тази книга отдавна я замислям. Преди години бях направил една малка книжка с фокуси за мое представление в Театъра на армията – „Магията на Ненчо” Играем го сигурно вече 10 години. Книжката обаче се продаваше след спектакъла, не беше по книжарниците.

Тогава ми хрумна идеята за една по-голяма книжка. И ето я. В нея има 51 фокуса.

Такива, които всеки човек и всяко дете могат да направят. С предмети, които имаме вкъщи. В същото време са ефектни. Има и три фокуса – подарък, изработени от картон.

Кой е най-трудният ти фокус досега?

– В момента ми изработват големи илюзии в едно ателие. Те ще бъдат част от представление, което трябва да се случи през март във военния театър. Става въпрос за мащабни илюзии, каквито не е имало досега у нас. Нещо от типа на Дейвид Копърфийлд. Много опасни. При единия фокус влизам в един голям сандък с много шипове, а една голяма платформа пада върху мен. Ако не се освободя навреме, тя ще ме затисне…

Лесно ли се учи изкуството на илюзиите?

– Нищо не е лесно. Трябва да има голямо желание, отдаденост. Много труд. Аз съм на 48 години и цял ден влизам и излизам от едни сандъци, промушвам се… Ако човек ме гледа отстрани, ще каже, че съм ненормален да го правя. Но ако има желание, всичко може да бъде направено.

Какво би посъветвал децата, привлечени от изкуството на магията?

– Да имат желание, да се потрудят, да намерят точния човек, който да им помогне.

Да имат късмет, защото късметът е много важно нещо в живота.

Ако човек много иска нещо, то се случва!

Коя беше най-вълнуващата ти среща в света на магиите?

– Тази с Дейвид Копърфийлд.  Преди две години гледах на живо негов спектакъл. Запознахме се, говорихме близо 10 минути. Впечатли ме с всеотдайността към това, което прави. Един човек на 63, който играе на ден по две тежки представления.

Много богат човек, който не се отказва от това, което обича да прави.

Ненчо Илчев с Дейвид Копърфийлд

Кое е най-голямото предизвикателство, което ти се иска да пребориш, мечтата, която искаш да сбъднеш?

– О, има доста неща. Това, което съм си пожелал досега, ми се е случвало. Новият спектакъл е предизвикателство. Музеят на илюзионното изкуство – също. Той ще бъде в Момчиловци. Музеят ще се намира в сградата на читалището, където е отредено специално пространство. Министърът на културата Боил Банов е дал разрешение.

В продължение на 30 години събирам реквизити на най-големите родни илюзионисти. Първият реквизит, с който се сдобих, е на Орфи. По-късно изкупува реквизити на мистер Сенко, Факира Мити и други майстори на илюзионното изкуство. Вложил съм много средства. Музеят трябва да бъде открит през пролетта.

Ненчо и първите му асистентки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *