Несебър влезе в топ класация за красиви и непознати места в света

Несебър влезе в топ 7 на места в Европа, които крият загадъчна прелест, но са сравнително непознати. Класацията е на списанието за пътешествия „Виахар“, цитирано от БГНЕС.

Куршска коса (Литва и Русия)
Куршската коса, която се намира между Русия и Литва, има красиви големи дюни. За да се борят срещу бързото напредване на пясъчните планини, жителите трябвало да извършат голямо залесяване. Резултатът – Възвишен пейзаж от гори и дюни, резултат от постоянен човешки труд. Включен през 2000 г. като обект на ЮНЕСКО за световно наследство.

Сигишоара (Румъния)
Обект на световното наследство от 1999 г., със своя исторически център, този малък град е известен особено с това, че е родното място на сина на Валд II Дракул, Влад III от Влашко, известен също като Влад III Цепеш, известен с това, че вдъхновява безсмъртния образ на Дракула.

Национален парк „Ортобаги“ – Пустата (Унгария)
Десетки хиляди хектари, които са обявени за обект на световното наследство през 1999 г. благодарение на голямата си културна и живописна стойност.

Пещерите Шкочиян (Словения)
В югозападна Словения невероятна мрежа от варовикови пещери, простираща се под земята на няколко километра. Световно наследство от 1986 г. насам, тази 200-метрова дълбока варовикова пещерна система е известна с многото си водопади, понори и огромни подземни кухини.

Замъкът Кронборг (Дания)
На около четиридесет минути път северно от Копенхаген стои впечатляващ замък, чието строителство започва през последната третина на XVI век. Обявен за обект на световното наследство през 2000 г., в момента в него се намира Морският и търговски музей в Кронборг. В пряка връзка с хамлет на Шекспир.

Долината Мадриу-Перафита-Кларор (Андора)
„Бордас“ и „Орис“, типичните животновъдни сгради в района, се смесват в обстановка, пълна с автентичност, която има завидно богатство от фауна. Близък редут с особена красота, запазен пейзаж и стойността на начини на живот, принадлежащи към минали епохи.

Античен град Несебър (България)
Старият Несебър е съвременник на важни империи като Византийската и Османската. Част от световното наследство от 1983 г. насам. Повече за историята и развитието на селището туристите могат да научат в Археологическия музей, който се намира в началото на полуострова. Там са изложени находки, открити при археологически разкопки. Следите от минали исторически епохи са навсякъде. На територията на Стария град личи част от крепостната стена, която е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение в брой 41 на Държавен вестник от 1964 г. Има запазени голям брой църкви, като две от тях – „Свети Спас” и „Свети Стефан”, са превърнати в музейни обекти.


Голяма част от къщите в старата част са от епохата на Възраждането (XVIII-XIX в.). Интересна е архитектурата на къщата на Москояни, в която е разположена експозицията на Етнографския музей на града. В музея може да научите много за бита и културата на жителите на Несебър, показани са много предмети от бита и традиционни носии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.