Добра форма

Никога не изхвърляйте тази част от краставиците

Ако искате да имате добре хидратирана кожа и по-малко целулит, не изхвърляйте обелките от краставиците.

Краставиците са любим зеленчук. Богати са на витамин С, освен това хидратират перфектно тялото. Защото съдържат 90 процента вода. Зареждат с енергия, елиминират токсините, богати са на фибри. Идеален избор за всички, които искат да намалят калориите.

Идват от Индия. А преди 5 хиляди години са били използвани от народите по склоновете на Хималаите. Египтяни и индийци ги култивират преди 4 хиляди години. Гърците ги откриват доста по-късно, както и римляните.

Има няколко различни сортове, някои са по-дълги, други по-къси. Късите обикновено се използват за преработка и консервиране. Дългите – за салата.

Но най-интересното е, че онова, което прави краставицата невероятно ценна за нас, се намира в кората.

Небелената краставица съдържа 62 процента от препоръчителния дневен прием на витамин К. Точно толкова ни е необходим за активирането на някои протеини, участващи в процесите на кръвосъсирване. Полезен е и за метаболизма на костите и други тъкани.

Една голяма краставица с обелката съдържа 6% от дневната норма на витамин А и 14% от дневната стойност на витамин С, което всъщност означава, че е добра и за имунната система.

Зеленчукът ни помага още с набавянето на дневната доза витамин В, тиамин, рибофлавин, В6, които доставят на тялото енергията, необходима за функционирането на сърцето, мозъка и други органи…

Кората от краставици също става за храна, но трябва да се уверите, че е добре измита.

Ако ви липсва енергия и се чувствате изтощени и слаби, вместо енергийни напитки, които са много нездравословни, по-скоро посегнете към краставиците. Благодарение на витамин B и въглехидрати, на които е богата, краставицата ще ви осигури допълнителна енергия, която ще ви събуди.

Благодарение на високото си съдържание на вода, краставицата помага на тялото да изхвърли ненужните токсини. По този начин зеленчукът предпазва и здравето на бъбреците, защото намалява нивото на пикочна киселина в организма и поддържа тези органи в добра форма.

И нещо полезно: С помощта на краставицата можете да премахнете следите от пастел от стената, или маркер, дори флумастер… Всичко, което трябва да направите е да изтъркате мръсната повърхност с външната страна на кората!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *