Нора Робъртс: Ние всички сме жертви на живота. Важно е как се справяме!

Нора Робъртс е родена на 10 октомври 1950 г. в Силвър Спринг, щат Мериленд, САЩ. Тя е най-малкото от пет деца. Посещава католическо училище и се омъжва рано, установявайки се в Кийдисвил, Мериленд.

Известно време работи като секретарка.

Печатах бързо, но правех буквени грешки – бях най-лошата секретарка“, споделя тя сега.

След раждането на синовете си остава вкъщи и се захваща с най-различни неща.

Снежна буря през февруари 1979 г. я принуждава да опита друга творческа изява. Снегът я затрупва вкъщи със синовете ѝ (на три и шест години тогава), без възможността да ги заведе на детска градина и с намаляващи запаси от шоколад. Родена в семейство на четящи хора, Нора не се сеща за момент, в който не е чела или измисляла истории. През въпросната снежна буря тя вади молив и тетрадка и записва една от тези истории. Така се ражда една бляскава кариера.

След няколко преработки и откази се появява първата ѝ книга, издадена от Силует през 1981 година.

Днес Нора Робъртс е един от най-успешните автори на съспенс романи, книгите ѝ са бестселъри не само в САЩ, но и в Европа.

Тя е написала над 200 книги, романтични и криминални, продадени в над 500 милиона копия. Всички те са прекарали над 1000 седмици в класацията за най-продавани книги на „Ню Йорк Таймс“.

От дома си  Нора Робъртс е водила читателите по най-различни кътчета на земята – бреговете на Чесапийк, скалите на Ирландия, Ню Йорк и др.

„Не пишеш само за това, което познаваш, или пък само за едно нещо. Пишеш и за това, което искаш да откриеш“, казва авторката.

„Любовта и магията имат много общи неща. Те обогатяват душата, радват сърцето, но и двете искат практика.“

„Ако не преследвате това, което искате, никога няма да го имате. Ако не питате, отговорът винаги ще е „не“. Ако не направите крачка напред, винаги ще бъдете на едно и също място.“

„Някои неща в живота са извън вашия контрол. Може да го превърнете в парти или в трагедия.“

„Когато пораснем, губим таланта да обичаме безгранично.“

„Обиците са като оргазмите. Никога не може да имате достатъчно.“

„Предполагам, че парите не могат да купят щастие, ако пазаруваш в грешния магазин.“

„Понякога се появява вятър, който разбира се ви отвява. Не сте готови за него, но ако сте късметлии, ще се озовете на по-интересно място, отколкото сте планирали.“

„Не казвате на някого, че го обичате, защото очаквате нещо в замяна. Правите го, защото имате какво да дадете.“

„Една жена не иска да ѝ кажат, че изглежда добре. Тя иска да ѝ кажат, че е хубава, секси. Че изглежда невероятно. Няма значение дали е истина. Защото за момента, когато думите са казани и чути, това е истина.“

„Ние всички сме жертви на живота. Важно е как се справяме“.

„Най-малките и най-големи често виждат това, което другите не могат. Или не биха.“

„Всяка прочетена книга ти влияе по един или друг начин. Но има писатели, чиито книги винаги бих прочела. Мери Стюарт е една от писателките, чиито творби препрочитам. Джон Станфорд, Робърт Паркър, Стивън Кинг, Тери Пратчет. Има милиони такива.“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.