Лица

Нургюл Салимова: С дядо ми често решавахме комбинации

Нургюл Салимова пропусна да запише най-впечатляващата победа в цялата си кариера, след като надигра напълно 16-ата световна шампионка Тан Чжони от Китай, но стигна само до реми.

Днес Нургюл играе отново с белите фигури срещу Лагно.

Салимова е родена на 2 юни 2003 г. в с. Крепча, област Търговище. Започвайки да играе шах на шестгодишна възраст, тя бързо се изкачва по стълбата на успеха, печелейки множество титли и признания.

Проявява интерес към шаха в ранна възраст и започва да тренира сериозно на шест години.

„С дядо ми често решавахме комбинации, с книги се занимавахме по цял ден.“

През 2012 г., едва на девет години, Нургюл печели българското първенство по шах за момичета до 12 години.

През следващите години тя продължава да доминира в националните състезания, печелейки шампионатите за момичета до 12, 14 и 16 години.

През 2015 г. Нургюл Салимова прави международния си дебют на Световното първенство за момичета до 12 години в Порто Карас, Гърция.

Тя завършва на престижното второ място, губейки финала от индийската гросмайсторка Диша Санджаана.

Година по-късно, през 2016 г., Нургюл печели Световното първенство за момичета до 14 години в Марибор, Словения.

Нейната победа я прави най-младата световна шампионка по шах за момичета в историята на България.

През 2017 г. печели Европейското първенство за момичета до 16 години в Тунис. Нейната победа в това състезание я прави европейска шампионка за втори път.

През 2018 г. Нургюл Салимова получава званието международен майстор за жени (WIM), което е признание за нейните изключителни постижения в областта на шаха.

Само година по-късно, през 2019 г., тя печели званието международен гросмайстор (GM), което я прави един от малцината играчи, постигнали това ниво на такава млада възраст.

През същата година Нургюл Салимова печели Европейското първенство за жени в Златибор, Сърбия. Нейната победа я прави най-младата жена, спечелила европейско първенство по шах за жени в историята на България.

Освен нейните индивидуални постижения, Нургюл Салимова представлява България в международни отборни състезания, включително Шахматната олимпиада и Европейската клубна купа.

След като стигна до финала на Световната купа по шах в Баку през 2023-та, Нургюл благодари на всички българи, които са я подкрепяли:

„Усетих подкрепата на много българи и хора от целия свят, благодаря за което. Това ме зареди с много положителна енергия и ми показа, че трудът ми е оценен и че хората ме обичат.“

Нургюл тренира усилено под ръководството на треньора си Живко Желев. Когато не играе шах, тя обича да чете книги и да прекарва време с приятелите и семейството си.

Нургюл Салимова служи като вдъхновение за младите шахматисти, особено за момичетата, които се стремят да успеят в спорта. Успехите ѝ са доказателство за това, което може да се постигне с отдаденост и страст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *