LoveМаркетНовинки

Обвинения: звезди под прицела на правосъдието, заради реклама на криптовалута

Линдзи Лоън, ютубърът Джейк Пол и още 6 знаменитости са били обвинени от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) за рекламиране на криптовалути в социалните мрежи, без да разкриват, че им е платено за това, предаде АФП.

Обвиненията идват като част от дело, насочено срещу предприемача Джъстин Сън за това, че е рекламирал криптоактиви Tronix и BitTorrent, без да се е регистрирал при съответните органи, както и за това, че е манипулирал търговията с криптовалути на своята платформа.

SEC твърди, че Сън се е опитал да стимулира Tronix, като изкуствено е създал впечатление за търговия на вторичния пазар – накарал е собствените си служители да купуват и продават активи.

„Този случай отново демонстрира високия риск, пред който са изправени инвеститорите, когато ценните книжа на криптоактиви се предлагат и продават без надлежно оповестяване“, заяви в изявление председателят на SEC Гари Генслър.

Сън също така е склонил инвеститорите да закупят криптовалута чрез кампания, в която той и неговите известни промоутъри са скрили факта, че им е било платено за техните туитове, каза Генслър.

Без да признават или отричат вината си, Лохан и Пол се съгласиха да платят съответно 40 670 и 101 887 долара за възстановяване на средства и глоби.

Порнозвездата Мишел Мейсън (известна още като Кендра Лъст), рапърът Lil Yachty (Майлс Паркс Макколъм), певците Ne-Yo (Шафър Смит) и Акон (Алионе Тиам) също се съгласиха да уредят иска, пише БГНес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *