ИнтериорНовинки

Офис със зелена кожа и сърце: Да работиш в града, а все едно си в джунглата

Повечето хора днес работят в големите мегаполиси. А техният най-голям проблем е презастрояването и липсата на зеленина. Архитектите отдавна предлагат решаване на проблема с вмъкването на зелени висящи стени, покривни градини… Няколко години работех в офис със зелен покрив – беше наистина прекрасен.

Затова съм очарована от ето тази сграда – част от модерен Виетнам.

Уникален дом-градина са създали архитектите от дизайнерското студио Vo Trong Nghia Architects – сградата всъщност ще бъде офис на компанията.

Тя се намира във Виетнамския град Хошимин. Цялата конструкция е от бетон, а отвън са създадени специални местенца, напомнящи на стелажи, в които са поставени растения в кашпи. Така по всяко време може да бъде променена цялата градина или само някои растения.

 

Всъщност зеленината има не само декоративна функция. Растенията осигуряват своеобразна защита от слънчевите лъчи, подпомагат охлаждането и филтрацията на светлината.

Дъждовната вода ги полива – събира я специална автоматична система. Някои от растенията всъщност са плодове и зеленчуци и ще дават „реколта“.

Отвътре сградата е открита, свободно пространство с добра, естествена вентилация. А в средата има и атриум.

Разбира се, на покрива има красива градина. Кой не би работил тук?

Колкото повече такива сгради има, толкова по-грижовни ще бъдем към околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *