БГ ЛичностиНовинки

Орлин Горанов: Семейството е най-важно в живота ми!

Орлин Горанов е роден на 8 август 1957 г. в Берковица. През годините записва едни от най-популярните български песни и се превръща в един от най-обичаните изпълнители.

Мечтаел да стане лекар. Баща му, доцент по биология, си отива след заболяване от сепсис, заради зъболекарска грешка. Малко след него си отива и майката на певеца – Живка. Именно тя е причината Орлин да се запали по музиката, защото пеела много хубаво.

Кариерата на Горанов започва още в детска възраст, когато става част от детския хор „Бодра смяна“. Талантът му е открит от Стефан Диомов, който го привлича към Ансамбъла на армията, където работи като солист до 1985 г.

Има дуети с някои от най-известните ни изпълнители: Камелия Тодорова, Кристина Димитрова, Нели Рангелова, Мариана Попова и Тони Димитрова.

При дебюта му на „Младежкия конкурс за забавна песен“ през 1978 г. представената от него песен „Интимно“ (муз. Стефан Диомов) печели „Първа награда“.

Сред най-популярните му песни е „Светът е за двама“ (по текст на Димитър Точев и музиката на Мария Нейкова), записана през 1981 година.

Завършва Музикалния факултет на Българската държавна консерватория през 1990 г. в класа на Констанца Вачкова. От 1989 г. е солист на Пловдивската опера.

През 2009 г. се снима във филма „Мисия Лондон“, където се превъплъщава в образа на президент на Република България. По същото време става и член на Ордена на рицарите-тамплиери.

Носител е на много награди сред които Първа награда на Младежкия конкурс за забавна песен София през 1978 г. с песента „Интимно“, Първа награда на Шлагерфестивал в Дрезден (1981), Трета награда на „Интерталант“ (Прага, 1981), Голямата награда на „Златният Орфей“ (1984), Първа награда с песента „Пътища обратни“ на фестивала „Бургас и морето“.

Женен е за Валя Горанова, имат една дъщеря – Жаклин.

„Обичам си тъщата, обожавам я. Аз съм един от малкото хора, които носят снимката й в джоба си. Тя е с корен от Тракия, мъжът й е от Пиринския край. Македонци, кибритлии. Дето казват, и кон не купувай от тях. А аз си взех жена оттам. Много е серт, но това е хубаво“.

„Разбрах, че човек не трябва да се взема насериозно, защото е преходно явление на тази земя. Не е лесно, но има лековито хапче – смехът, шегата. Много помагат позитивните хора и приятелите. С тях се чувстваш истински жив и достатъчно силен да продължиш напред по пътя. А и музиката го прави по-лесен, по-хубав.“

„Бъдете НЕЗАВИСИМИ от суетата и от собственото си его“.

„Любовта е най-важното нещо. Всичко е любов: и музиката, и дечицата, и отношенията между хората… Любовта е всичко онова, което придава смисъл на самия живот.“

„Най-важното в живота е… Да живееш така, че всичко да е приятно, красиво, да е готино, както се казва. Да виждаш усмихнати хора, защото животът е преходен. Да създаваш, да бъдеш част от красотата, която светът ни предлага.“

„Семейството е най-важно в живота ми. Винаги е на първо място, а след това е любовта ми към музиката“.

Другите за него…

Орлин Павлов: „Да имаш Орльо за приятел е страхотна привилегия. Предугажда и леко, без грам демонстрация прави така, че да се чувстваш спокоен, обгрижен и обичан. Безупречно е коректен и всеотдаен, роднина да ми е, не би се държал така с мен. Рядко се среща такова безоблачно и ценно приятелство. Късметлия съм!“

Борис Панкин, режисьор: „Имам Орлин за много скъп човек, защото той е донесъл най-много радост в живота ми. За мен той е рицарят на нашето време.“

Иван Тенев: „Обичам мекотата и свободата в общуването му с хората и лекотата, с която минава през живота, дори понякога не всичко да е наред. Естествен и искрен, той е опериран от звездомания и за него няма абсолютно никакво значение дали пее в малко забутано местенце, или на голяма сцена – той е един и същ, дава всичко от себе си. Голям е!“

 Снимки: Инстаграм, стопкадър, БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *