Орлина Аспарухова – първата жена у нас, пилот на въздушен балон

Орлина Аспарухова става първата българка – лицензиран пилот на въздушен балон на 7 март 1988 г.

През май 1988 г., 96 години след полета на Годар, извършва първия си полет в България, над град Пловдив, по време на Международния панаир.
През 1990 г. основава балон-клуб „Орли” и се посвещава изключително и само на летенето. През 1992 г.  участва на европейско първенство във Франция, където от 100 балона, само 2 са пилотирани от жени – представители на България и Англия.

През 2014 г. Орлина е на световно първенство в Бразилия и прелита над водопада Игуасу.

Орлина е дъщеря на военен летец, един от основателите на летището в Долна Митрополия. По професия е икономист.

Израства сред макети на самолети, а вдома й често се говори за авиация. На 15-годишна възраст решава, че иска да се запише в аероклуб. Точно тогава обаче нейна съседка загива при скок с парашут в Божурище. И майката на Орлина е категорично против аероклуба. Така тя завършва икономика и започва работа в „Електроимпекс“.

Страстта й към летенето получава картбланш, когато успява да убеди колегите си да купят балон с рекламна цел. Поръчват го от Англия. А тя заминава за Полша, където се обучава за пилот. На 7 март 1988 г. получава лиценза заправоспособност.

„Всеки полет е интересен и различен“.

„Всеки полет крие риск.“

„Ако ти харесва, летиш. Звучи може би екзотично за повечето хора… Просто трябва да го желаеш, да го искаш.“

„От въздуха се откриват невероятни гледки: живописни пейзажи, съчетани с красиви изгреви и залези, с невероятни облаци, с китни селца и хора, които те приветстват радостно. Надявам се този страхотен спорт да намери своите достойни наследници в България.“

Летяла е над Санкт Петербург и споделя, че е невероятно. Над Делхи, над джунглата… Участвала е в много международни състезания. Виждала е земята от 5000 м разстояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.