Още един млад живот угасна. Сбогом, Александра! Но поне показахме, че сме Хора

17-годишната Александра Нинова, за която близо 200 души дариха кръв, не успя да се пребори за живота си.

Ученичката от Софийската математическа гимназия е издъхнала следобeд в детската реанимация на „Пирогов“.

Момичето бе прието в болницата в петък вечерта с изключително тежки травми, след като бе блъснато от автобус на градския транспорт.

Страшният инцидент се случил в петък вечерта в столичния квартал Люлин. Тогава 17- годишната Александра тръгнала да пресича на пешеходна пътека на кръстовището между бул. „Царица Йоана“ и „Петър Дертлиев“. Първа вървяла тя, а зад нея майка й. Светело им зелено. По същото време обаче било зелено и за завиващия надясно рейс на градския транспорт.

„Установено е, че шофьорът е преминал на зелено и се е движел с бавна скорост. Не е имало никой на зебрата. Детето е било пометено от задната част на автобуса. Проверява се как и защо се е стигнало до там. Има няколко възможности“, обясниха разследващи.

Пробата на шофьора е била отрицателна, а проверката е показала, че той няма други инциденти на пътя. Единственото, което е записано като нарушение, е да паркира неправилно преди 5 години, за което е бил санкциониран административно.

Води се разследване. Според една от хипотезите ученичката е гледала в телефона си, според друга се е разсеяла и е гледала встрани, трета версия е, че е възможно детето да се е спънало. Все още обаче причините се изясняват.

В събота близките на Александра призоваха за кръводарители, а в неделя сутринта пред Националния център по трансфузионна хематология се изви дълга опашка от желаещи да помогнат.

Жалко за този млад живот. Съболезнования за родителите. И едно голямо БЛАГОДАРЯ на всички, които се отзоваха и дариха кръв. Докато има такива Хора, ще ни има и нас.

Благодарност към дарилите кръв изразиха и лекарите от „Пирогов“:

„Десетки граждани благородно откликнаха на нуждата от кръв с кръвна група А (резус фактор положителен) и работата на болницата продължава безпроблемно. В момента разполагаме с достатъчно количество кръв и кръвни продукти, но отчитаме и факта, че нуждите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължават да остават високи!

Призоваваме гражданите да запазят позитивната енергия, генерирана в обществото, в резултат на апела за доброволни кръводарители, като продължават да даряват кръв за нуждите на болница „Пирогов“ през цялата предстояща седмица в Националния център по трансфузионна хематология в гр. София. Само така можем да гарантираме, че ще бъдат избегнати нови критични ситуации, които да налагат отправянето на апели за спешно кръводаряване.

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ изпраща своята признателност и към екипа на Националния център по трансфузионна хематология в гр. София, без чийто усилия и отдаденост на каузата, успехът на тази кампания би бил невъзможен!

Нека всички желаещи лица, които искат да помогнат на болницата, да дарят кръв в Националния център по трансфузионна хематология в гр. София на адрес ул. Братя Миладинови №112 в работното време на центъра от понеделник до петък между 08 и 18 ч. с прекъсване между 12 и 13 ч.“

А черната статистика казва, че у нас 25 процента от загиналите при ПТП хора са пешеходци.

Повечето от тях са блъснати на пешеходни пътеки. От 2013 г. до края на юни 2016 г. в София, Пловдив и Варна са станали над 2000 катастрофи на пешеходни пътеки.

Катастрофите на пешеходни пътеки в България за 2017 г. са 710. 585 от тях са на очертани пешеходни пътеки, а 116 на неочертани пешеходни пътеки.

Причините са различни – неправилно поставени спирки, лоша маркировка, отнемане на предимство от страна на шофьорите…

Почти 80% от колите които не дават предимство на пешеходците са таксита, казват граждани.

Пешеходните пътеки трябва да имат и светлотехнически параметри, и да се освежават постоянно, с които да се подобри безопасността на движението, коментират пък специалистите.

Истината е някъде там… Но не я ли открием бързо, ще продължим да губим близките си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *