Новинки

От днес: Очакват ни три дни, в които всяко желание може да се сбъдне

На 5 януари отбелязваме Попова Коледа или Зимен Кръстовден, наричан още Кръстци, Водокръщи. Този празник затваря цикъла на „мръсните дни“, започнали на 25 декември. В християнската религия „мръсни“ или „некръстни“ се наричат тези дни, в които новороденият Иисус все още не е получил Светото кръщение.

Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси със светена вода, годината ще е плодородна.

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо ще се сбъдне. Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг за да се пречистят и потекат отново.

Смята се, че от тази дата започват три поредни дни, в които всяко желание може да се сбъдне.

Отдава се почит на водата, а небето се отваря и всичките ни молитви са чути. Дните около Богоявление се приемат като най-силни, когато може да се орисаме с по-благосклонна съдба през годината.
На 5 януари се прави ритуал с мълчана вода, а на 6 януари по традиция мъжете се къпят в извор за здраве и сила. В последния ден от Водици, 7 януари, и жените се умиват в пречистената вода, за да са здрави и силни.

В трите вълшебни дни трябва да си пожелаем това, което най-силно искаме да ни се случи през новата година.

Каквито са емоциите ви през периода на Водици, такава ще ви бъде годината и затова не се фокусирайте върху негативното, а си позволете да мечтаете за по-добро и светло бъдеще.
Хиляди вярващи посрещат Кръстовден в Кръстова гора. Преданието разказва, че точно на това място е била скрита частица от Кръста, на който е бил разпнат Спасителят. Затова хората вярват, че мястото има чудодейна сила. Молят се за опрощаване на греховете и за здраве. Спят под звездите в планината, защото вярват, че в нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко тяхно съкровено желание.
На хълма над манастира „Света Троица” са изградени параклиси, посветени на всеки един от 12-те апостоли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *