Открийте живота, към който се стремите, с помощта на тази книга

Мечтаете за по-щастлив живот и чувство на удовлетвореност? Какво ще кажете да започнете с тази книга?

През 2010 г. професор Кристенсен изнася въздействаща реч пред дипломиращите се възпитаници на Харвардското бизнес училище. В нея той споделя прозренията, до които е достигнал със студентите си, прилагайки бизнес теориите към аспекти от личния живот.

Речта е паметна не само защото разкрива житейската философия на Кристенсен, но и защото той я изнася в повратен за него период, в който се бори с тежко заболяване.

Впоследствие концепцията на речта е доразвита в настоящата книга, като се акцентира върху три основни въпроса: Как мога да съм сигурен, че ще намеря удовлетворение в кариерата си? Как мога да съм сигурен, че личните ми взаимоотношения ще се превърнат в траен източник на щастие? Как да избегна опасността да компрометирам почтеността си?

Авторите не дават готови отговори на тези въпроси, нито доказана формула за щастие и успех.

Но изложените теории ще ви помогнат сами да намерите отправната точка към живота, към който се стремите, както и да вземете онези решения, които ще доведат до категоричен и удовлетворяващ отговор на въпроса „Как бихте оценили живота си?“.

Кои са авторите?

Клейтън М. Кристенсен (1952–2020) е професор в Харвардското бизнес училище и автор на 10 книги в областта на бизнеса, иновациите и образованието. За статията си по речта „Как ще оцените живота си?“ получава награда „Маккинзи“ за най-добра статия, публикувана в Harvard Business Review през 2010 година.

Джеймс Олуърт е мениджър „Иновации“ в Cloudflare, бизнес консултант и автор на статии. Възпитаник е на Австралийския национален университет и Харвардското бизнес училище.

Карън Дилън е съавтор на три от книгите на Клейтън М. Кристенсен, бивш редактор на Harvard Business Review и заместник-редактор на Inc.

Даниел Пенев е човекът, който превежда „Как ще оцените живота си?“ на български език.

Журналист, преводач и редактор. Автор е на три книги – „Хората, които променят България“ (2019), „От нас зависи“ (2020) и „Да тичаш към себе си“ (в съавторство с ултрамаратонеца Краси Георгиев – 2021), и на имейл бюлетина „Седмична доза вдъхновение“.

Всъщност именно Даниел предлага книгата „Как ще оцените живота си?“ да види бял свят на родния книжен пазар. Защо?

„Попаднах на „Как ще оцените живота си?“ преди няколко години. Прочетох я в оригинал и усетих, че думите на Кристенсен и неговите съавтори съдържат голяма доза мъдрост, скромност и добронамереност. Кристенсен ме спечели също с умението си да разглежда сериозни теми на достъпен език и да подкрепя аргументите си с любопитни примери от различни сфери, включително от личния си живот.“

„Живеем във време, в което имаме всички условия да се радваме на пълноценен живот, но като че ли все повече хора се чувстват объркани, уплашени и напрегнати и се затрудняват да намерят правилната за себе си посока в личен и/или професионален план.“

 

„Кристенсен насочва вниманието ни именно към три такива базисни въпроса – как да намерим удовлетворение в кариерата си, как да изградим взаимоотношения, които да ни носят щастие във времето, и как да съхраним почтеността си – и задава ориентири, които да ни помогнат да намерим работещи отговори в контекста на собствения ни живот.“

„Как ще оцените живота си?“ действително е провокативен въпрос. Донякъде е и плашещ въпрос, тъй като отговорът в огромна степен зависи от нашето поведение през годините – от изборите и действията ни, от отношението ни към другите и от яснотата на целите ни. Разбира се, колкото по-рано си зададем този въпрос, толкова по-голяма е вероятността да се доберем до желания от нас отговор.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *