Любопитно

Откритие в Турция: Уникални находки от праисторическо време

В Гьобекли тепе и Карахан тепе, Турция, са открити удивителни находки. Включително най-голямата и реалистична човешка скулптура и първата рисувана статуя на животно, пише „Археоний“.

Скулптурите са открити по време на последните разкопки на девет археологически обекта като част от проекта „Каменни могили“ (Taş Tepeler). Той хвърля нова светлина върху праисторическия период.

По време на последните разкопки в Карахан тепе е била открита най-голямата известна праисторическа човешка скулптура. Представлява мъжка фигура в седнало положение, върху каменна плоча, висока 2,3 метра, с невероятно реалистично изражение на лицето, подчертани ребра, гръбначен стълб и раменни кости. Човешката фигура е показана с фалос в двете си ръце.

В същия район е открита скулптура на птица, поставена от лицевата страна на пейката, върху която са намерени и каменни плочи.

На скулптурата ясно се виждат човката, очите и крилете.

Също така, по време на проучване, проведено от турското Министерство на културата и туризма, в Гьобекли тепе е открита варовикова статуя на диво прасе в реален размер. Скулптурата, която има остатъци от червен, бял и черен пигмент по повърхността си, е първият рисуван екземпляр в реален размер за времето си досега.

В момента страната е водеща в света по брой археологически проекти, а броят на археологическите разкопки и проучвания се очаква да достигне 750 до края на 2023 г.

2 thoughts on “Откритие в Турция: Уникални находки от праисторическо време

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *