Дестинации & ДегустацииНовинки

Откриването на Големия египетски музей предстои: 100 хиляди експоната в подножието на пирамидите

След две десетилетия на очакване тази година ще се състои може би най-очакваното събитие в света на музейното дело. Откриването на Големия египетски музей в подножието на пирамидите в Гиза.

Колосалният проект е започнат от бившия египетски президент Хосни Мубарак.

Проектът е дело на архитектурното бюро Heneghan Peng от Дъблин. По дизайна са работили над 300 души от шест държави.

Работата беше прекъсвана няколко пъти. Най-голямото спиране беше причинено от египетската революция (2011) и коронавируса. Освен сроковете, беше нарушен и бюджетът, който надхвърли един милиард евро – двойно повече от планираното.

Фасадата е украсена с древноегипетски мотиви. Голяма част от експонатите, които ще бъдат изложени, не са били представяни досега пред публика.

Част от сградата има форма на пирамида. С уникална покривна конструкция и правоъгълни панели по покривното пространство, които допускат много естествена светлина в главното фоайе.

Музеят е построен на терен с денивелация от долината на Нил до платото на Гиза. Наклонът се компенсира с  огромно стълбище, от двете страни на което ще са разположени 87 древноегипетски статуи на фараони и богове.

Масивна 11 метрова скулптура на Рамзес II на повече от 3200 години  ще посреща посетителите след централния вход.

За най-малките посетители на музея ще има и отделен детски музей, в който по достъпен начин с визуални ефекти децата ще научат за историята на Древен Египет.

В момента музеят е частично отворен за посетители с онлайн резервация за обиколка с гид чрез официалния уебсайт gem-tickets.com.

Достъпни за туристи са градините, атриумът, където се издига колосалната статуя на фараона Рамзес Втори, конферентната зала и търговската част, където вече има няколко кафенета и заведения за хранене. Всички други изложбени зали са затворени до официалното откриване.

Цените на билетите за египетски граждани са 150 местни лири (приблизително 5 долара), като младежите до 21 години, студентите и пенсионерите ползват петдесет процента намаление. Редовната цена за чужденци е 1000 египетски лири (приблизително 33 долара) и 500 лири (16 долара) за младежи и студенти.

Властите обявиха, че планират бляскава церемония, сравнима със “Златния парад на фароните”, с която мумиите на осемнадесет фараона и четири царици бяха пренесени в новия Национален музей на египетската цивилизация в Кайро.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *