„Отново съм тук“: премиера на филма за Боян Петров по HBO Max

От днес българският документален филм, посветен на Боян Петров – „Отново съм тук“, може да бъде гледан в стрийминг платформата HBO Max в 12 държави.

Освен тези у нас и ползвателите на услугата в Полша, Унгария, Румъния, Чехия, Словакия, Хърватия, Сърбия, Словения, Черна Гора, Босна и Херцеговина и Северна Македония ще могат да съпреживеят историята на големия роден алпинист през очите на режисьора Поли Генчева.

Във всяка държава филмът е наличен със съответните локализирани субтитри.

Стрийминг премиерата идва три месеца след официалната поява на филма на голям екран и благодарение на HBO той ще може да бъде гледан от много по-широка и интернационална аудитория.

У нас “Отново съм тук“ става част от специалната селекция в платформата, посветена на съвременни български филми.

„Отново съм тук“ е филм за живота, работата и личността на алпиниста и учен-зоолог Боян Петров и неговия опит да изкачи поредния си връх.

Поли Генчева и операторът Красимир Андонов проследяват опита на Боян да изкачи Шиша Пангма, който е връх номер 11 в неговия списък, но се оказва и последен в кариерата на алпиниста. Именно там той изчезва и въпреки безпрецедентната междудържавна спасителна акция, не е открит.

Лентата показва кадри от подготовката му и различните лица на Боян – алпинистът, зоологът, бащата, човекът с несломим дух.

През 2018 г., когато тръгва към 3-ия лагер на 8-хилядника Шиша Пангма, никой не вярва, че няма да се върне.

„За последно видях Боян на 29 април. Изкачваше се нагоре, за да се аклиматизира. Каза, че смята да изкачи върха на 2 май. Той ходеше по маршрута бързо – не човек, а машина. В базовия лагер ми предадоха спътниковия телефон на Боян. Беше ми го оставил, защото знаеше, че имам проблеми в работата“, разказва украинецът Александър Нестеренко.

Негов сънародник вижда Боян за последно с бинокъла си на височина около 7500 м. На 3 май шерпи намират палатката му наполовина пълна със сняг.

Боян остана завинаги някъде там, близо до звездите…

Боян Петров става първият в света инсулинозависим алпинист, покорил 10 осемхилядника. И винаги се изкачва без кислород и помощта на шерпи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *