ЗдравеНовинки

Отново сме на крачка от пълен локдаун. Как е при съседите?

4374 нови случая на COVID-19 са били установени у нас през изминалото денонощие от направени 19 214 теста. Това показват данните в Единната информационна система.

Общо потвърдените случаи от началото на пандемията са 287 568. Активните са 47 173.

Предстои да бъдат уточнени новите мерки за София. Обсъжда се затваряне на ясли, детски градини, училища, молове, кина, фитнеси. Бургас също е застрашен от пълен локдаун.

Тревожно е положението и в Стара загора.

От днес Сърбия въвежда нови ограничителни мерки, съобщиха от Министерството на външните работи. До 22 март 2021г. ще работят единствено хранителните магазини, аптеките и бензиностанциите. На този етап не се предвиждат промени в граничния контрол за влизане в страната.

Италия въвежда допълнителни мерки за великденските празници, съобщиха от МВнР. Правителственият декрет влезе в сила от 15 март. Мерките ще продължат да се прилагат до 6 април.  Според новите разпоредби територията на страната се разделя на 2 зони – „червена“ и „оранжева“. Изключение е област Сардиния, която е обявена за „бяла зона“. В червената зона попадат областите: Кампания, Емилия Романя, Фриули-Венеция Джулия, Лацио, Ломбардия, Марке, Молизе, Пиемонте, Пулия, Венето, автономна провинция Тренто.

За тях са в сила следните мерки:
– Забранени се всякакви придвижвания освен по причини, свързани с неотложна работа или доказана необходимост. Разрешено е завръщането на адрес на пребиваване, като е необходимо представяне на декларация;
– На 3, 4 и 5 април, дните около католическия Великден, са позволени посещения на роднини и приятели. Придвижването към частни жилища се разрешава само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден, в часовия пояс между 5 ч. и 22 ч. Те могат да бъдат придружавани от деца до 14 г., за които упражняват родителски права, или от хора с увреждания от същото домакинство;
– Остават отворени само магазините за хранителни стоки, за тютюневи изделия и печатни издания, както и аптеките;
– Разрешава се само индивидуално спортуване и разходки на открито и в близост до дома.

Европейската агенция по лекарствата остава твърдо убедена в ползите на ваксината на „Астра Зенека“. Според контролния орган, ползите надвишават рисковете. Това изявление идва на фона на действията на редица европейски държави, които преустановиха имунизациите, заради опасения, че предизвиква кръвни съсиреци. Ръководителят на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук обяви, че са твърдо убедени, че ползите от тази ваксината надвишават рисковете от странични ефекти, предаде БНР.

Европейската комисия и Pfizer и BioNTech постигнаха споразумение за ускорени доставки на ваксини. Става въпрос за още 10 милиона дози, съобщиха от Брюксел. Те ще дойдат през второто тримесечие на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *