Първата жена пилот на Боинг в Афганистан се спаси у нас. Иска да отново да лети!

Първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан се казва Мохадес Мирзае. Само на 23 години е, а животът я слъсква с доста проблеми за решаване. Един от тях е новият режим в родината ѝ.

„Не знам какво ще правя, но няма да се предам. Вече подадох документи за работа като пилот в различни компании в България, защото имам нужда отново да летя“. Това разказва Мирзае по телефона за The Guardian – от столицата на България, София.

 

Мохадес трябва да лети за Истанбул, когато талибаните превземат Кабул.

Рано сутринта напуска дома си, облечена в униформа, сбогувайки се с майка си и двете си сестри. Дори не предполага, че повече няма да се върне.

Полетът до Истанбул така и не се осъществява. Хиляди превземат летището в Кабул.

А тя сменя мястото си – от това в пилотската кабина за това на пътник. Лети за Киев.

„Когато напуснахме беше тъмно. Това е единственото, което си спомням. Беше изключително емоционално, всичко се случи много бързо. Не можех и отказвах да повярвам, че Кабул е паднал“, разказва Мирзае.

Излизайки от дома си преди полета за Истанбул, въобще не е предполагала, че няма да го види отново.

В крайна сметка Мохадес пътува до България с изтекла виза, но след това иска убежище и остава. Майка ѝ и двете ѝ сестри пък намират спасение в Албания.

Само месеци по-рано Мирзае влиза в новините като първата жена пилот на Боинг 737 в Афганистан.

Но когато талибаните превземат властта, хиляди жени губят работата си. А Мирзае споделя, че не е оптимист за живота в родината си.

„Видях как когато талибаните взеха властта, всички жени бяхме принудени да напуснем работа. Точно тогава усетих как бъдещето ми бе разграбено за миг. Преди това всички жени тук използвахме всяка една възможност, която ни бе предоставяна, борихме се за нашите права. Дойдоха талибаните и всичко изчезна – те са същите от миналото, искат жените да мълчат“.

Тя учи в Афганистан, но заминава за Канада. Именно там решава да стане пилот. След като завършва, работи една година като касиер и бариста, за да спести пари за курсовете. След това се връща в Афганистан и се опитва да приложи наученото и да започне работа в авиолиниите. Получава отговор „не“.

Една от компаниите обаче – Kam Air, решава да даде шанс на младото момиче.

И така тя става първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан. Летяла е до Турция, Саудитска Арабия и Индия.

Сега Мохадес е в София. И се надява отново да лети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.