Павел Владимиров изпитва любители на бирата

Павел Владимиров изпитва любители на бирата по време на второто издание на Националната бирена академия. То бе официално открито със събитие на Съюза на пивоварите в България.

Приятният повод събра представители на медиите, научните среди, а също и директорите на националните пивоварни асоциации на Чехия, Полша, Румъния, Словения и Унгария.

Водещ презентатор бе преподавателят по технология на пивото от Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив, д-р Петър Недялков. Той представи изискванията за съхранение на бирата, чрез които се запазват полезните й качества и органолептика. Сподели и основните стъпки в усвояването на „златния бирен етикет“.

Д-р Недялков подчерта, че бирата е нискоалкохолно питие, продукт на ферментация и традиционно се произвежда от пълноценни натурални суровини. Това са вода, малц, хмел и пивни дрожди. Те са с доказани хранителни свойства, богати на витамини, антиоксиданти, минерали, соли и фибри.

Именно характерните качества на съставките и особеностите на технологичния процес правят възможно производството на повече от 55 000 марки и над 100 вида пиво.

Интересен факт е, че пивото съдържа близо 900 съединения, които обуславят спецификите и характера на напитката.

Българите продължават да предпочитат произведената в страната бира. Това се дължи на традиционното разнообразие на асортименти, вкусове и високото качество, гарантирано от съвременните технологии и практики.

През 2018 г. консумацията на бира на глава от населението в България  е 75 литра или 150 стандартни бутилки пиво.

93% от изпитата в страната бира е дело на компаниите, членове на СПБ.

Нараства интересът на потребителите към безалкохолните и нискоалкохолни бири. От всички алкохолни индустрии пивопроизводството е единственото, което позволява продуктът да бъде с 0% или под 0,5% алкохол. В същото време то съдържа същите натурални съставки, вкусови и ароматни качества като традиционната бира.

Все по-широко се развива и сегментът на специално разработваните бутикови пива.

Доброволният ангажимент на индустрията в ЕС за предоставяне на хранителна информация върху етикетите на пивото е голямото постижение и за българските пивовари.

Почти 100% от произвежданите у нас бири имат списък на съставките върху етикетите си. А 98% – на калориите.

„Националната бирена академия продължава и през тази година с поредица от инициативи, с които  се стремим да разширим познанието за пивото и съвременната бирена култура. Прозрачно, с научни доказателства и факти, но по разбираем и популярен за крайния потребител начин, да дадем информация за категорията и технологичния напредък в пивоварната индустрия.“, обясни изпълнителният директор на СПБ, Ивана Радомирова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *