Здраве

Пазете се от три вида грип

Бъдете нащрек и при най-малкото неразположение бързо вземете съответните мерки, иначе рискувате да се получат тежки усложнения

Три вида грип ни удрят този сезон, съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Щамовете, които ще ни разболяват тази есен, са така нареченият свински грип, А Н3N2, който е нов щам тип А – „Хонконг”, и представителят на грипните вируси тип Б – „Брисбейн”.
Най-често симптомите са отпадналост, температура над 38 градуса, загуба на апетит, гадене и повръщане, хрема и болки в мускулите. За да се избегнат усложнения, е препоръчително хората, почувствали някои от тези симптоми, да потърсят лекарска помощ, казват специалистите. Те съветват тези, които искат да избегнат разболяването, да се ваксинират. Имунизацията е препоръчителна за всички, навършили 65 години, възрастни и деца над 6-месечна възраст с хронични белодробни, сърдечносъдови, бъбречни заболявания, диабет и други.
Заболяването. Грипът е заразно заболяване, причинено от няколко вируса, които се редуват през 2-3 години. Това са предимно вирусите А, В и С. Засягат главно дихателните пътища. Заразата се предава по въздушно-капков път, но вирусите могат да живеят върху предмети и запрашена среда в продължение на седмици. Инкубационният период трае между 1 и 5 дни.
Симптомите. Началото на заболяването започва с висока температура, придружена със студени тръпки, главоболие, кашлица, отпадналост, болки в крайниците, в кръста, болки зад гръдната кост. Един характерен симптом за грипа са болките в очните ябълки. Повишената температура трае 2-3 дни и достига до 39-40 градуса. Кожата на болния се зачервява в областта на лицето. Очите стават чувствителни към светлина, езикът е обложен, а страничните ръбове – зачервени.
Усложненията. Ако не се вземат навременни мерки, може да се стигне до пневмония, отит, сунуит, ларинготрахеобронхит и миокардит. Белодробните усложнения започват, когато общите симптоми като мускулни болки, главоболие, отпадналост отстъпят място на кашлица, болки в гърдите и оцветени храчки. От този момент нещата трябва да са под контрола на опитен лекар.
Профилактиката. Заложете на имуностимулаторите  –  ехинацея, черен бъз, клеева тинктура, витамин С, сироп от бъз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *