НовинкиПътешествия

Певицата Райна ни кани на разходка из Дубровник

Всички знаем за страстта на Райна да пътува. Певицата обича да обикаля места, на които не е била и да споделя красиви кадри от новите си „завоевания“.

Този път Райна ни кани да я последваме в Дубровник.

На красивите снимки, които изпълнителката споделя, се виждат старинните сгради, малките улички, изпъстрени с кафенета, морската гледка…

„Онези, които търсят рая на Земята, трябва да дойдат в Дубровник“, е казал Джордж Бърнард Шоу. Неслучайно градът е известен като „перлата на Адриатика“.

В региона Далмация, по покрайбрежието на Адриатическо море, се намира един от най-красивите градове в света и най-известния в Хърватия. Дубровник.

Основан е през VII век от бежанци от съседната гръко-римска колония Цавтат. Те кръстили своя град Рагуза. Името се запазва до 1918 г., когато по време на кралство Югославия градът става Дубровник. През вековете е управляван от венецианци и унгарци.

През 1979 година ЮНЕСКО добавя Дубровник към списъка на обекти на световното културно наследство.

Старият средновековен град на Дубровник е добре съхранен. Той е заобиколен от крепостна стена с височина до 25 метра, която предлага прекрасни гледки към морето и остров Локрум.

Страдун е централната улица в Дубровник. Тя е дълга 300 метра и е павирана с интересни лъскави камъни, сякаш са лакирани. По Страдун можете да се разходите, да обиколите магазинчетата и да хапнете в някой от приятните ресторанти. В началото тази улица е представлявала канал, който е свързвал двете части на града.

Сред забележителностите на Стария град са многобройните католически църкви, дворецът Спонца, в който се съхраняват Дубровнишките архиви – над 7000 тома ръкописи и над 100 000 отделни документа, доминиканската църква с нейната богата съкровищница, францисканският манастир, старият княжески дворец, днес превърнат в музей.

В източната част на града, на площад Лужа, се издига колоната на Роланд, символизираща независимостта и свободолюбието на средновековния град-държава.

Традиционните ястия тук са телешка яхния, супа от боб и царевица, рибните специалитети, октопод, салатите с морски дарове. Задължително опитайте от местното вино. Гледайки снимките на Райна, явно не трябва да пропускаме и сладоледа!

Снимки: Инстаграм/@raina_terziyska

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *