Добра форма

Плажната диета – най-добрата система за хранене през лятото

Неин автор е американският кардиолог Артур Агатсън. Първоначално била създадена като хранителен режим, намаляващ натоварването върху сърдечно-съдовата система. С времето обаче станало ясно, че диетата не само подобрява работата на сърцето, но позволява и ефективно да свалим излишните килограми.

В слънчева Калифорния има безброй много плажове, които холивудските звезди обичат да посещават. А когато станало ясно, че диетата на д-р Агатсън поддържа добрата форма без особено усилие, сред феновете й се нареждат Катрин Зита-Джоунс, Никол Кидмън, Хилари Клинтън.

Диетата е основана на условието да се хапват само здравословни въглехидрати – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни. От менюто се изключват храните, минаващи дълга кулинарна обработка.

Системата на хранене включва три фази, първата от които се състои от 14 дни, а продължителността на останалите се избира индивидуално.

Първа фаза
Смята се най-трудната, защото съдържа повече ограничения. Можете да хапвате само продукти от специален списък – немазно месо (телешко, говеждо), бяло месо (пилешко, пуешко); морски дарове; немазно сирене; яйца; зеленчуци – краставици, зеле, патладжан, бобови, зелени); обезмаслена извара; гъби; зехтин; подправки, в които няма захар. Има 5-6 приема на ден, неголеми порции. Отслабва се до 6 кг.

Втора фаза
При нея наборът от продукти е по-широк. Към списъка от първата фаза можете да добавите несладки плодове, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, хляб от пълнозърнесто брашно, черен или кафяв ориз. Позволени са по едно-две блокчета шоколад, черен, чаша сухо червено вино. Тази фаза продължава, докато не достигнете желаното от вас тегло. Достатъчно е да губите по 0.5-1 кг на седмица.

Трета фаза
Последната фаза от диетата е система на хранене, към която трябва да се придържате всеки ден. Тя не съдържа сериозни ограничения, можете да ядете от всичко, по малко. Предполага се, че по време на първите две фази сте се научили да се храните рационално, без да злоупотребявате с вредните храни и количеството.

Предимства и недостатъци
Хранителният режим на д-р Агатсън е добър, защото няма строги ограничения в дългосрочен план. Диетата е сравнително разнообразна, балансирана, безопасна за здравето. Недостатъкът й е, че свалянето на килограмите се случва по-бавно в сравнение с другите диети. Но пък резултатът е постоянен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *