По-малко майонеза и повече движение, за да не страда организмът

Периодът на празниците е наситен с богати трапези, пускане на фойерверки, бомбички, консумация на големи количества различен алкохол. Как да се забавляваме без да натоварим тялото си с излишни токсини и без да се озовем пред кабинета на лекаря?

Храната трябва да е с мярка

Внимавайте с майонезените салати и предястия. Ако има такива на масата, започнете първо с тях. Избягвайте и по-тежките, мазни меса, наблегнете на пилешкото или пуешкото, защо не и на заешкото. И колкото и да ви се струва странно – мандарините също трябва да се консумират внимателно. Особено от хората с язви, колити, гастрити или холецистити, защото плодът влияе негативно на лигавицата на стомаха и червата. Лекарите съветват да не смесваме месни и млечни продукти, а мазните храни да комбинираме с малко зелен чай.

Коктейлите не са безопасни

В списъка с опасни питиета попадат на първо място шампанското, лекарите препоръчват да не прекаляваме – една чаша ви е напълно достатъчна, следвано от коктейлите. Замаскиран от вкуса на безалкохолните напитки, алкохолът се усеща по-трудно и забравяме, че го консумираме, обясняват специалистите.

Важен е въпросът и за съчетанието алкохол – лекарства. Ако по време на празника усетите неразположение, не бързайте да пиете хапчета. Преди да го направите прочетете внимателно листовката и по-точно частта, в която пише за взаимодействието на лекарството с алкохола. Така ще избегнете страничните ефекти.

Изключително внимателни трябва да бъдат хората, които пият антидепресанти, които в комбинация с алкохол могат да предизвикат хипертонична криза, противоалергенни лекарства, сърдечно-съдови, инсулин. Алкохолът намалява действието на лекарствата и усилва страничните ефекти дори на антибактериалните средства.
Болните със захарен диабет, астма, жлъчно-каменна болест, хипертония, както и тези, които са прекарали инфаркт, инсулт, бременните трябва да се откажат от алкохола, съветват медиците.

Внимателно с пиротехниката!

Некачествените бомбички, фойерверки и други пиротехнически средства могат да предизвикат сериозни наранявания и трайни травми. Затова, ако купувате подобни средства, направете го от сигурен магазин и задължително проверете дали у дома или на мястото, където ще празнувате, има елементарни средства за оказване на бърза помощ. Става въпрос за препарат за спиране на кръвотечението, йод, кислородна вода, бинт, марля, лепенки, атисептични препарати. Както и пожарогасител. Ако частица от горещите средства попадне в окото, задължително сложете бърза превръзка и откарайте пострадалия в болница. „В новогодишната ви аптечка трябва да има задължително обезболяващи и спазмолитици в случай на зъбобол, главоболие, стомашни болки. Хората, които са алергични, трябва да се заредят с подходящите антихистамини, а астматиците – с инхалатор”, съветват лекарите. Можете да проверите и къде наблизо ще има дежурна аптека, както и спешен кабинет, отворен в празничната нощ.

 

Фотокредит: pixabay & pexel

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *