Здраве

По-здрави и щастливи? Да, ако сте емоционално свободни

През последните години все повече се говори за емоции, емоционална стабилност и здраве. Особено във време на пандемия, когато много от нас бяха изолирани, емоционалното състояние и стресът се превърнаха в обект на куп изследвания.
А резултатите от показват едно и също – че ако успеем да се научим да управляваме емоциите си, да се избавяме от негативните чувства и реакции, от гнева, обидата, вината, то ние няма да бъдем заложници на хората и ситуациите. Животът ни ще тече ако не спокойно, то сравнително успешно, щастливо и най-важното – ще бъдем здрави.

Затова днес ви представяме 5 лесни стъпки към емоционалната свобода.

Обърнете внимание на състоянието си

Започнете да изучавате себе си. Погледнете навътре към онова, което се случва в душата ви. И с тялото ви. В дадена ситуация. Много е важно да установите коя точно е реакцията, която сигнализира за проблем от ежедневието ви.

Сигналите при някои хора идват от тялото – човек се чувства сковано и неудобно. Ще ви трябва повечко време и малко повече усилия. Но бъдете търпеливи. Научете се да се вслушвате във вътрешното си Аз. Опитайте се да определите емоцията или отношението ви към ситуацията. Разбирате, че не ви е комфортно и ви се иска да избягате, например. Обърнете внимание какво изпитвате – вина, тъга, болка…

Ако ви е трудно да определите емоцията, опитайте се да си отговорите на въпроса – как се отнасям към случаващото се? Например, „той ме предаде“, „той ме разочарова“…

Приемете своите преживявания и чувства. Те са ви дадени от природата. Не можете да спрете да преживявате вината или тъгата. Когато си разрешите да чувствате – ярост, гняв, вина, обида – вие си връщате кантроа над преживяванията и така отслабвате влиянието на тези вредни за вас състояния.

Научете се да казвате какво чувствате. Да описвате състоянието си. Дълго можем да говорим за вредата от емоциите, които стаяваме в себе си. Пуснете ги.

Умението да оставяте преживяванията си назад в миналото ни дава възможност да живеем, да се наслаждаваме на тук и сега.

Запомнете опита, който сте получили

Всяка ситуация, в която попадаме, ни дава знания. Ако сте почувствали, че сте получили нова информация, „запишете я“. И не забравяйте – не мислете от позицията на „не направих това, както трябва“, а „вече знам как трябва да постъпя в тази ситуация“ или „как ще се чувствам по-добре“.

Емоционалната свобода дава възможност на човек да бъде по-лек, открит и свободен.

 

Помогнете на душата и тялото си да открият покоя и пътя към щастието.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *