Любопитно

Почитаме свети Мина: Покровител на жените, семейството и сираците

На 11 ноември почитаме свети Мина. Хората вярват, че ако му се помолят от сърце, той ще им помогне.

Свети Мина идвал в сънищата и мислите на хората и вършел чудеса. Явявал се пред грешници, разобличавал ги и така ги връщал към праведния живот.

Свети Мина бил воин в Египет и изповядвал християнската вяра. Той се почита като един от най-изявените воини и закрилник на военнослужещите. Някога той бил прочут и смел воин, но се оттеглил в пустинята, защото дивите зверове били по-добри от хората езичници, разказва Теменуга Йорданова, етнолог.

В превод от гръцки името на светеца означава „намирам“, „съобщавам“, затова хората едно време вярвали, че помага да се открият откраднати и загубени вещи, или животни.

Родопчани вярват, че свети Мина сребърен е покровител на всички, поддържа надеждата, че няма нищо невъзвратимо.

Освен това светецът се почита и защото помага „да се разминат болестите и лошото по хората“.

Известен чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните.

Смятан е за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път.

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за дете или за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

В народните вярвания св. Мина е господар на вълците, който ги пуска и прибира. Затова често е изобразяван като воин, яхнал бял кон. В едната си ръка държи копие, а в другата – два завързани вълка.

Празникът на св. Мина бележи средата на т. нар. Вълчи празници – времето от Архангеловден (8 ноември) до Коледни заговезни (14 ноември), в което вълците бесуват.

„Вълчите празници“ водят след себе си най-дългите нощи.

Според поверията страховитата Мрата започвала да върлува от 11 ноември. След тази дата хората избягвали да излизат по късна доба.

В началото на ноември изтичали последните дни, през които прадедите ни си позволявали да се разхождат късно вечер, да играят хоро по тъмно и да се срещат с любимите си след залеза на слънцето.

В народните представи празникът на св. Мина се счита за „тежък“ ден и затова жените трябва да го почитат, в противен случай ще пострадат лошо.

Ако в тези дни небето е ясно и слънчево, през лятото пчелите ще са добри и работливи.

 

One thought on “Почитаме свети Мина: Покровител на жените, семейството и сираците

  • анонимен

    честит празник на всички православни християни.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *