ИзложбиНовинки

Портрети на звезди на българското кино ще украсят пространството на Синтезис (снимки)

Портрети на звезди на българското кино ще украсят пространството на галерия „Синтезис“ от 1 март до 30 април 2022 г. Откриването е на 1 март от 18,00 часа.

Изложбата ,,Звезди на българското кино‘‘ представя специално подбрани портрети на български актьори от съхраняваните в архива на БНФ фотографски негативи от филмови продукции.

 

Колекцията включва над 60 портрета на обичани от публиката актьори като Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Невена Коканова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец, Доротея Тончева и др.

 

Те са заснети в периода 1956 – 1972 г., който е особено плодотворен за българското кино, а кинематографията ни от онова време създава истински ,,звезди‘‘. 

До навлизането на дигиталните технологии, единствените свидетелства за снимачния процес на българските филми са фотографии с работни моменти, които са ценна част от архива на БНФ.

В хода на работата по една филмова продукция, снимачният екип и фотографът на терен главно са акцентирали върху портретите на актьорите. В изложбата са включени кадри на изявени български фотографи като Лоте Михайлова, Жана Карайорданова, Жени Вълова и др.  

 

Като част от съпътстващата програма, във филмотечно кино ,,Одеон‘‘ ще бъдат показани от лентови оригинали осем филма, кадри от които са част от изложбата.
Входът за прожекциите ще е свободен!

Фотокредит: колекция БНФ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *