Животът е Любов: Насилието НЕНовинки

Повечето насилници са мъже с нарцистично разстройство на личността

Големият процент насилници са мъже, около 90 процента, с нарцистично разстройство на личността, казва психологът Александър Вронски.

И за да поддържат високо своето велико „Аз“ те имат нужда да унижават, да изпитват превъзходство, да знаят, че партньорът им е зависим от тях.

За съжаление трябва да признаем, че нашият XXI век е епоха на нарцисизъм, когато повечето хора се интересуват преди всичко от себе си и от своя собствен интерес. Затова ставаме свидетели и на толкова много разводи, разбити семейства, самотни майки и бащи.

Но това не означава, че всеки нов познат е потенциален насилник. Реално здравословният нарцисизъм е свойствен за всеки човек.

Нарцистичната личност е нещо съвсем друго. Когато започнете връзка с нарцисист, първоначално вие ще се чувствате специални. Ще ви свалят звезди, ще ви носят на ръце… Когато обаче постигне целта си – да ви зашемети, нарцисистът коренно променя поведението си.

Най-големият страх на нарцисистите е страхът от обвързване. Затова и обикновено техните отношения с партньора са повърхностни. Когато сте заедно, вие ще се чувствате сами, излишни, ненужни. Ще ви изневерява, за да чувства, че е всемогъщ по отношение на жените. В същото време обаче ще има нужда от вас като постоянна жертва, която да унижава и която да храни нарцистичното му Его.

В момента, в който усети, че се каните да го напуснете, той отново ще се превърне в мъжа-мечта, истински принц. Вие ще си помислите, че нещата ще се променят, но това е напълно измамно. В бъдеще ще се сблъскате с далеч по-лоша агресия. Той няма нужда от вашата любов, а от вашето възхищение.

И не се надявайте, че сълзите ви ще го трогнат. Той не притежава емпатия, сълзите ви ще бъдат просто повод просто отново да се почувства, че е над вас. Ще ви експлоатира максимално в емоционален план.

Постоянен и пълен контрол – това е неговата защита, която го пази от саморазрушение.

Ще се опита да ви внуши, че с вас е невероятно скучно и тъпо, че не ставате за нищо. Но всъщност това е начинът, по който се чувства той самият. Бъдете сигурни, че ако не се спасите навреме, той ще ви зарази с чувството, че животът е безсмислен, особено животът без него.

Как да се спасите?

Не си мислете да ставате майка Тереза за него. Вашата любов ще породи завист, а следващия път – агресия. Той е настроен зле към целия свят, че не му е позволил да стане велик. Помията обаче ще се излее върху вас. Страх го е да остане насаме със себе си, затова ще се опита да ви задържи на всяка цена.

Нашият съвет е: БЯГАЙТЕ!

Няма 100-процентови заключения как се формира един нарцис. Вероятно в семейството му любовта е била заменена с възхищение, любовта е била студена, условна… Майката вероятно е липсвала в картинката.

Терапията за подобен тип хора продължава минимум 5 години, но са нужни търпение и много усилия.

 Подобни отношения трябва да приключат моментално. В момента, в който разберете, че живеете с насилник нарцисист, отидете на психолог, ако нямате възможност да се спасите сами, потърсете специалист.

Имате нужда от много любов и подкрепа, за да можете след време да построите едни нормални отношения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *