Силвия Аздреева от Петрич е изкачила връх К2 в Пакистан. Новината бе съобщена от фирмата-организатор на експедицията, предава БНР.

През 2022 г. в два последователни дни, тя успя да изкачи Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м) – първият и четвъртият по височина в света. Успехът ѝ е впечатляващ и в световен мащаб – тя е една от 16-те жени, преодолели това предизвикателство.

На Еверест

Силвия е първата българка, изкачила втория по височина връх на планетата – К2.

Първият българин на К2 беше зоологът Боян Петров – през 2014 г., а 5 години по-късно там стъпи и адвокатът Стефан Стефанов.

Други двама българи загинаха преди години по склоновете на К2 – през 2010 г. Петър Унджиев, а през 2021 г. – Атанас Скатов.

37-годишната Аздреева изкачва върховете с личен шерп – Нирмал Пурджа, и с изкуствен кислород.

Пуржда е рекордьор на „Гинес“ и вероятно най-авторитетният в момента алпинист в света. С изкачването на всичките 14 осемхилядника на планетата в рамките само на 6 месеца и 6 дни, той подобрява предишния рекорд от 8 години. През 2021 г. Нетфликс продуцира документален филм за него и постиженията му със заглавие 14 Peaks: Nothing Is Impossible.

Именно запознанството и приятелството на Силвия с Нирмал дава началото на стремежа и мечтата към най-високите върхове, казва тя в интервю.

Близо 200 души правят опит тези дни да изкачат върха.

До момента е съобщено за близо 80 успели. За съжаление един пакистански височинен носач загина под върха.

Тази година има много сняг по склоновете на К2 и лавинната опасност е висока.

В момента българката слиза към Базовия лагер.

Силвия е основател на фондация „Заедно към върха“, чиято цел е да насърчава младите хора да спортуват и да живеят активно, да бъде опазена прекрасната българска природа, да насърчава момичетата и жените да постигат собствените си житейски върхове.

Снимки: Инстаграм