ЗвездиНовинки

Позицията на Роджър Уотърс за войната в Украйна „отложи“ негова изява в Полша

Концертите на съоснователя на Pink Floyd Роджър Уотърс в полския град Краков са отменени, съобщиха организаторите в неделя, след като коментарите на художника за войната в Украйна са предизвикали лавина от критики.

Уотърс трябваше да се появи в Краков през април догодина.

Полските медии пишат за отвореното му писмо до първата дама на Украйна, Олена Зеленска, в който той я призова да помоли съпруга си да избере „друг път“ и критикува Запада, че доставя на Украйна оръжия, което предизвика остро осъждане.

Организаторите не обясняват каква е причината за отмяната на концертите.

В събота държавната информационна агенция PAP съобщи, че говорител на Tauron Arena е казал, че агентите на Уолтърс са отменили концертите без да посочат причина.

Полша се счита за един от най-верните съюзници на Киев и обществената подкрепа за украинската отбрана е много висока. Местните съветници в Краков трябваше да гласуват в сряда резолюция, обявяваща Уотърс за персона нон грата.

В публикация в социалните медии Уотърс каза, че не е вярно, че той или неговите агенти са отменили концертите и разкритикува местния съветник Лукаш Вантух, който призова той да бъде обявен за „нежелано лице“ в града.

„Лукас Вантуч заплаши да поиска от Съвета да ме обяви за персона нон грата, заради публичните ми усилия да насърча всички, замесени в катастрофалната война в Украйна, особено правителствата на САЩ и Русия, да работят за мирни преговори“, пише Уотърс в публикация във фейсбук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *