Преди да планирате почивката си, уверете се, че избраното от вас място е сигурно

Гърция затваря за посетители плаж Навагио на остров Закинтос. Причината е опасността от свлачища.

Това е довело до анулиране на резервирани туристически пакети до остров Закинтос, каза за Радио Варна Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“.

Според Габриела Руменова, туроператорите са длъжни да възстановят платената сума в пълния й размер в 14-дневен срок след прекратяването на договора.

Тя се позова на Закона за туризма, член 89, алинея 5, която гласи: „Пътуващият има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристическия пакет, без да заплаща никаква такса за прекратяване в случай на непреодолими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията.“

„Претенциите на туристите трябва да са насочени изцяло към туроператора, защото съгласно Закона за туризма, той носи отговорност за изпълнението на туристическите услуги, които са включени в договора за пакета, независимо от това дали той ще извърши тези услуги или те ще се извършат от негови контрагенти“, коментира още Руменова.

Туроператорът Юлиан Бонев обаче е на мнение, че „значително неизпълнение на една почивка и туристически пакет означава да се нарушат една от трите основни туристически услуги. Според Закона за туризма, основните туристически услуги са настаняване, изхранване и транспорт. Всичко друго спада към допълнителните услуги“.

А затварянето на плажа за посетители е допълнителна услуга…

И двамата обаче се обединиха около мнението, че би било добре туроператорът да предложи алтернативен пакет на туриста.

Като цяло туроператорите дават съвет пред ида сключат договор туристите да се информират подробно за мястото, което са си избрали. Трябва да бъдете сигурни, че то е сигурно от всяка една гледна точка за момента – природни бедствия, политическа обстановка…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *