ИзложбиНовинки

Приказните герои на Велиана Симеонова оживяват в София през юни

Изложбата „Приказни герои от близо и далеч… продължението“ ще срещне малки и големи с едни от най-интересните образи от български и световни творби.

На един общ декор, подредени в своя собствена среда, ще изгреят Ян Бибиян и дяволчето Фют, Палечка, Питър Пан… Както и Василиса Прекрасна, Малкият принц, Малката кибритопродавачка, Снежната кралица и, разбира се, няколко принцеси.

Това са само част от нежните миниатюри, които ще бъдат показани на 1 юни от 18:00 в галерия „Лампион“ на ул. „Кракра“ 2А в София. Първоначално изложбата е била планирана за 2020 година. Но заради пандемията е отложена, за да намери своето най-подходящо време на реализация.

Всички фигури в експозицията отново са изработени от папие маше. Авторката предпочита да работи с хартия, защото материалът е същинско предизвикателство и не се поддава лесно на моделиране, своенравен е и се променя с времето, но пък резултатите са вдъхновяващи.

„Светът на приказките не оставя никого безразличен. И малки, и големи се вълнуват еднакво, когато се докоснат до любими герои. По време на първата ми изложба най-много ме впечатлиха погледите на родителите. Наблюдавах как в очите им се появяваше една замечтаност, сякаш се пренасяха отново в детството си и се докосваха до вълшебството на приказките, които са ги развълнували като малки,“ разказва Велиана.

Именно това вълшебство я вдъхновява да започне да изработва нежните фигури от папие маше.

Създаването на един приказен герой не е лека работа, но й носи огромно удоволствие докато се потапя в света му. Понякога й отнема седмица, а друг път цял месец – зависи от сложността на образа.

Творбите на Велиана не остават незабелязани и често още преди да са напълно готови – те вече са намерили своя нов собственик. Затова и в изложбата ще участват фигури на частни колекционери от различни точки на България, Франция и Мароко.

Разбира се, не липсват и още изненади за деца и родители по време на изложбата „Приказни герои от близо и далеч… продължението“ в галерия „Лампоин“. За всички, които искат да преобразят себе си в приказен герой – ще има на разположение различни маски и аксесоари.

Официалното откриване ще бъде в Деня на детето – 1 юни от 18:00 часа на ул. „Кракра“ 2А в „Лампион“.

Изложбата ще продължи до 15 юни. Входът е свободен. Повече информация ще намерите във Facebook страницата на проекта.

Велиана Симеонова е лицето и сърцето на блога за креативни деца и родители „Двама с мама“. Привлечена от изкуството от ранна детска възраст, Вили е участвала е в редица колективни изложби, в които показва разнообразните си артистични творби. Тя може не само да създава, но и умее да разкрива света на изкуството пред децата като организира и води разнообразни творчески работилници за малчугани.

Снимки: Лили Йотова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *