Приложение в телефона може да ви предупреди за опасност от земетресение

Земетресенията не могат да бъдат предсказани, каза за радио Варна доц. Пламена Райкова, сеизмолог от Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Няма как учените да знаят на 100% кога точно ще има земетресение и с каква сила и енергия ще бъде то, защото това явление е непредсказуемо, казва още експертът.

Затова в държави с изявена сеизмичност, като Япония, се залага повече на антисеизмичните конструкции при строителството и обучението на хората, за да могат да реагират адекватно и да има по-малко жертви.

Доц. Пламена Райкова обаче посочи, че в операционните системи на мобилните телефони има вградени приложения, които предупреждават за земетресения от 5 до 30 секунди преди човек сам да усети труса. Самата тя използва приложението на личния си телефон.

Снимка: FreePiks

С какво подобно приложение е полезно? Човек все пак може да реагира и ако успее да се евакуира за краткото време, с което разполага. В Института по геофизика, геодезия и география към БАН се задействат системите за предупреждение, но не може все път учените да бият тревога, защото в повечето случаи това може просто да предизвика излишна паника, заяви още доц. Райкова.

По нейните думи към момента сеизмичната обстановка в България е сравнително спокойна. Ррегистрираните земетресения тази година говорят за слаба сеизмична активност по нашите земи.

Земетресенията в Турция ще продължат и повече от година, но това не трябва да ни плаши, защото е съвсем естествен процес.

У нас учените в БАН извършват денонощни наблюдения чрез 40 станции, разположени на територията на цялата страна, данните от тях публикуват в интернет страницата на института и са достъпни за всеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *