Новинки

Принцеса Айко навърши пълнолетие, иска да бъде в служба на другите

Принцеса Айко, единствено дете на японския император Нарухито и императрица Масако, отпразнува пълнолетието си в императорския дворец в центъра на Токио, след като в сряда навърши 20 години, предаде Ройтерс.

Айко, облечена в дълга бяла рокля и с диамантена диадема в косите, се поклони с усмивка пред журналистите.

Тя няма да наследи императорския трон, тъй като по закон титлата се предава само по мъжка линия. Въпреки че голяма част от от японската общественост би подкрепила промяна в закона, отбелязва ТАСС, като се позовава на социологически проучвания.

В комюнике, разпространено от Държавната агенция за императорското семейство на рождения ѝ ден, принцесата заявява, че иска да бъде в служба на другите.

„Изключително благодарна съм на всички, участвали в пътуването ми към този ден“,

каза Айко.

Тя изрази прискърбие, че толкова много хора по света са загубили живота си заради коронавирус, и надежда, че „един мирен и изпълнен с енергия живот“ ще стане реалност за всички възможно най-скоро.

Церемониите по отпразнуването на пълнолетието на принцесата бяха изместени за уикенда, за да не попречат на заниманията ѝ в университета „Гакушуин“ в Токио, където тя следва японска литература, уточни агенция Киодо, цитирана от БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *