Продадоха портрет на Мерилин Монро за почти 200 милиона долара

Портрет на актрисата Мерилин Монро от американския художник Анди Уорхол достигна 195 млн. долара на търг на „Кристис“ в Ню Йорк, което го прави най-скъпото произведение на изкуството от XX век, продадено на търг, съобщиха световните информационни агенции, предава БТА.

Картината „Shot Sage Blue Marilyn“ от 1964 г., която е с размери 101,6 на 101,6 см, се основава на рекламна снимка на актрисата за филма „Ниагара“. Създадена е със ситопечат и акрил върху ленено платно.

Предишното най-скъпо произведение на изкуството от XX век, продадено на търг, беше „Без име“ от 1982 г. на Жан-Мишел Баскиа. Картината с нарисувано черепоподобно лице беше купена през 2017 г. за 110,5 милиона долара.

Само „Спасителят на света“ („Salvator Mundi“) на Леонардо да Винчи е донесла повече на търг. Творбата на ренесансовия гений постави рекорд през 2017 г. с цена 450,3 млн. долара.

Рекордът за картина на Уорхол принадлежеше на „Silver Car Crash (double disaster)“, на която е изобразена автомобилна катастрофа. Тя беше продадена за 105 млн. долара през 2013.

Купувачът на „Мерилин“ засега не е обявен. Картината преди това беше оценена на „около 200 млн. долара“.

Тя принадлежеше на фондацията „Томас и Дорис Амман“ от Цюрих, която възнамерява да използва всички приходи от търга за благотворителни цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *