ЗдравеНовинки

Проф. Кантарджиев даде ценни съвети за справяне с опасността от сезонния грип

„Всяка година си знаем следното: Обикновено ноември месец доказваме първите грипни вируси, декември има разпространение на грипа и обикновено пикът на грипната вълна през последните 15 години е в края на януари и февруари месец“, обясни имунологът и съветник в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на нова тв.

„Грипът в момента преминава два пъти по-леко от коронавируса. Не така беше преди две години. Коронавирусът беше 10 пъти по-тежък от грипа, 10 пъти повече се умираше от него“, обясни имунологът.

По думите му заради няколкогодишните изолация, носене на маски и липса на риновируси, организмите на всички ни са загубили естествения си имунитет. Но успокои, че обществото е подготвено за грипна вълна и нищо фатално не трябва да очакваме.

„Риновирусите не са толкова респираторни, т.е. не се разпространяват с пръски, колкото с докосване на повърхности и лоша хигиена“, обясни професорът.

Той уточни, че повечето респираторни инфекции започват с възпаляване на гърлото, а лимонът със сода е най-доброто средство за излекуването му.

Тодор Кантарджиев обясни защо, когато се разболяваме гърлото ни боли най-силно сутрин.

„Защото винаги възпалението, когато спиш се проявява по-силно“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *