Дестинации & Дегустации

Промените в климата променят и развитието на туризма в световен мащаб

Изменението на климата и глобалното затопляне представляват сериозни предизвикателства за международно признатите туристически дестинации, като застрашават техните екосистеми и инфраструктура. Вследствие на това туристическият сектор е изправен пред нови предизвикателства.

Резултатите от изследване, проведено от университета в Кеймбридж, показват отрицателното въздействие на повишаването на морското равнище, екстремните метеорологични явления и окисляването на океаните върху инфраструктурата, подпомагаща морския туризъм.

Увреждането на кораловите рифове, повишаването на температурите и горските пожари допълнително застрашават туризма.

В изследване на Световния икономически форум (СИФ) за 2023 г. се подчертава отрицателното въздействие на екстремните горещини върху туристите.

Примери като горските пожари в Гърция, горещите вълни в Италия и отмяната на полети в САЩ са само част от проблема.

Поради изменението на климата Малдивите, една от най-застрашените туристически дестинации, са изправени пред потенциалната опасност от потапяне на голяма част от сушата. По данни на министерството на туризма на Малдивите, до 2100 г. е възможно 77% от сушата да бъде залята от вода.

По подобен начин стоят нещата и с Карибския басейн, който е силно зависим от туризма – там се наблюдава избелване на кораловите рифове и повишаване на морското равнище.

В Европа Алпите се борят с липсата на снеговалежи, което убива зимния туризъм.

Венеция е изправена пред предизвикателства като покачване на морското равнище и екстремни метеорологични явления, които застрашават историческите ѝ забележителности.

В Южна Азия популярните крайбрежни региони се борят с влошаването на качеството на околната среда, причинено от прекомерния туризъм и замърсяването. Тайланд, Малайзия и Филипините вече са въвели мерки за опазване на крайбрежните си екосистеми.

Африка също е застрашена от значителна загуба на биоразнообразие, което оказва влияние върху сафари туризма. По данни на Световната банка до 2100 г. континентът може да загуби 50% от видовете си птици и бозайници и 20-30% от живота в езерата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *