ЗдравеНовинки

Ранната закуска намалява риска от диабет

Учени от Испания и Франция са установили, че е добре да се закусва. Пропускането на закуската влияе негативно върху развитието на децата до 14-годишна възраст. И още нещо – закуската трябва да се случва рано. Резултатите от изследването са публикувани в International Journal of Epidemiology. 

Диабет тип 2 е основен глобален здравен проблем.

Това хронично заболяване възниква в два случая. Когато панкреасът не произвежда достатъчно хормон, наречен инсулин – тип 1. Или когато тялото не е в състояние да използва инсулина, който произвежда ефективно – тип 2.

Диабетът остава водеща причина за слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркти, инсулт и ампутации на долни крайници. Според СЗО през 2019 г. той е причинил смъртта на милион и половина души, като 48% от тях са били на възраст под 70 години.

Разпространението на диабета продължава да расте. Особено в страните с нисък стандарт на живот. Ако през 1980 г. е имало 108 милиона души, страдащи от диабет, то през 2014 г. броят на тези пациенти е нараснал до 422 милиона.

Генетичната предразположеност със сигурност играе роля за риска от развитие на диабет, но за втория тип начинът на живот е изключително важен, особено диетата. Тя помага да се регулират циркадните ритми, които модулират глюкозната и липидната хомеостаза.

Според изследователи от Испания и Обединеното кралство, пропускането на закуската – също като и храненето навън – има отрицателно въздействие върху психосоциалното здраве на децата под 14-годишна възраст.

„Няма проучвания, които да анализират връзката между времето за хранене и честотата на диабет тип 2. Нашата цел беше да проучим как са взаимосвързани времето и броят на храненията, продължителността на нощното гладуване и рискът от развитие на диабет тип 2 “, обясняват учените.

Оказало се, че хората, които закусват преди 8 сутринта, са по-малко склонни да развият това хронично заболяване. А всяко допълнително хранене – до пет пъти на ден – е свързано с по-ниска честота на диабет тип 2.

Така, според учените, закуската преди осем часа сутринта и вечерята не по-късно от 19:00 може да намали риска от диабет тип 2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *