Интериор

Растенията през март: Ружата, засадена пред вратата, носи щастие в любовта

Казват, че ако сънувате ружа, ще бъдете щастливи в любовта. Червената ружа обещава искрени чувства, бялата – ухажване, жълтата – ревност или съперник. Увехналата ружа е символ на пречките в любовта.

Посадете ружа пред вратата на къщата си (или пред входа), ако искате бракът ви да е дълъг и щастлив, съветват полски специалисти по енергията на растенията.

Наричат я още червена, розова и столистна ружа, божурига и трендафилов слез.

Расте като диво растение по сухите тревисти места до 1000 м надморска височина. Често може да се види и култивирана – в градини и дворове.

Всяко растение развива по няколко стъбла още от основата си.

Достига до 2 м височина. Листата са последователни, сърцевидни, заоблени, набръчкани, плитко нарязани на 5 до 7 дяла. Цветовете са едри – светлорозови, бели, жълти, червени до тъмновиолетови, разположени поединично или по две-три в по-горните листа. Когато се отворят, фунийките достигат до 12 см.

„Ти си ружа, ти си крем,
ти си щастие за мен…“

Градинската ружа е много устойчиво растение. Обича слънчевите места.

Осигурете й умерено суха почва, пропусклива, хранителна. Семената се засяват през февруари или март и се разсаждат през май.

Можете да ги посадите и директно в градината – през април или май, на разстояние 60 см. Сади се поединично или в групи от 3 до 5 растения в края на цветните лехи. Разнообразните по форма и багри цветове дават възможност да се комбинират с много други цветя.
Цъфти от април до септември.

Реагира положително на органичните и минералните торове. През първата година на отглеждането торете по-обилно.
Размножаването става чрез резници през есента и чрез семена.


Eгиптяните, елините, римляните, сирийците, китайците използвали градинската ружа за храна.

Арабите са пък правели с нея компреси, за да облекчат възпаления на кожата.

Градинската ружа с по-тъмни цветове се използва още за боядисване на вина, ликьори, хранителни продукти, коприна, вълна, кожи и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *