Разходка всеки ден? Германски учени от Саарландския университет са установили, че хората, които се разхождат около 25 минути всеки ден, живеят приблизително със 7 години повече.

Изследователите са анкетирарли 69 здрави непушачи на възраст между 30 и 60-годишна възраст, които не са се упражнявали редовно. Те обаче са били подканени да извършват регулярни аеробни упражнения (да се движат или да спортуват) в продължение на 6 месеца.

През това време на участниците в изследването са им правени редовни кръвни тестове. След месец изследванията на кръвта показали по-добро възстановяване на старата ДНК и по-ефикасни процеси в тялото срещу остаряване.

“Не можем да избегнем остаряването, но можем да го забавим“ – каза проф. Шарма от университетската болница “Сейнт Джордж” в Лондон, който не е участвал в изследването.

„Можем да изглеждаме по-млади, когато сме на 70, и да надхвърлим 90 години. Движението ни носи три до седем допълнителни години живот. То е антидепресант, подобрява когнитивните функции и вече има доказателства, че забавя появата на деменция.”

Снимки: Unsplash