Дестинации & ДегустацииНовинки

Ресторант в Лондон: Ако вечеряте сами, ще платите като за двама

На фона на големия шум, който се вдигна у нас, заради цената на три малко по-специални пържоли, днес прочетох любопитна новина. И бързам да я споделя с вас.

Британският готвач Алекс Дилинг от лондонския ресторант Hotel Cafe Royal изисква двойна сметка от хората, които хапват сами.

През август, гостите, дошли да дегустират менюто сингъл, ще платят 350 лири – същата сума, която ще платят двама гости, пише Posta.

А обяснението е, че ресторантът разполага с твърде малко места, а продуктите са изключително качествени и скъпи. Т.е. ресторантът не може да си позволи на масите да седи по един клиент, не е рентабилно.

Все пак имате шанс да седнете в ресторанта и да хапнете за 175 лири… Ако точно в този момент в ресторанта има свободна маса, която не е резервирана…

Любопитното е, че засега срещу ресторанта не са започнали проверки, не се иска оставката на министъра на туризма и в социалните мрежи липсват коментари.

Просто трябва да осъзнаем, че няма как да влезем в скъп ресторант или кафе, чиято поддръжка, интериор, персонал, струват скъпо, и да хапнем за 10 лева. За „всеки влак“ си има пътници и качеството обикновено струва скъпо.

Готвачите в скъпите ресторанти са минали специално обучение, което само по себе си струва сериозна сума пари. Интериорът също е поръчков, сервитьорите трябва да притежават определен ценз… А менюто е от продукти, които обикновено са скъпи – или местни, от специални ферми, или се доставят от чужбина.

Няма как всичко това да бъде покрито със сметка, която повечето от нас могат да си позволят между другото. Има хора, които могат да си позволят да хапват всеки ден в такива заведения. Има хора, които събират пари и веднъж или два пъти годишно си подаряват удоволствието да хапнат нещо по-различно в по-различна обстановка.

Храната е много повече от качествени продукти – тя е и отношение, среда…

Иначе всички можем да хапваме пица, дюнер или кебапчета за по 10-15 лева. Нали?

Но нека не забравяме, че добрият вкус се и възпитава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *