ЗвездиНовинки

Робърт Редфорд на 87: Аз съм актьор, а не прост красавец!

Робърт Редфорд е роден на 18 август 1936 година в Калифорния. Израства в семейството на счетоводител – Чарлс Робърт Редфорд, и съпругата му Марта.

След като завършва гимназия в Лос Анджелис  започва да учи в Университета в Колорадо с пълна стипендия благодарение на това, че играе бейзбил. Именно спортът му помага да запази добрата си форма в продължение на години. На следващата година майка му умира от рак, Робърт започва да пие и губи стипендията си.

През 1956 заминава за Франция и Италия и се отдава на бохемски живот. Завръща се в Щатите през 1957 г. и година по-късно се жени за Лола Джин Ван Вагенен от мормонските среди в щата Юта. Младоженците се местят в Ню Йорк, където Робърт се записва да учи живопис.

Имат три деца – две момичета и едно момче, четвъртото умира от рядка болест. Развеждат се през 1985 г.

След „Прат“ Робърт учи актьорско майсторство в Американската академия за драматични изкуства.

Дъщеря му Шона Редфорд е художничка, а синът му Джейми Редфорд е сценарист. Втората му дъщеря Ейми Харт Редфорд наследява любовта му към актьорската професия.

Първата професионална актьорска изява на Робърт Редфорд – водещ на ТВ игра, му носи хонорар от 75 долара.

Първата му звездна роля е в „Бъч Касиди и Сънданс Кид” от 1969 г.  Следват „Такива, каквито бяхме” и „Ужилването”.

Освен актьор и режисьор Редфорд е и съосновател на фестивала за независимо кино „Сънданс“.

През 1980 г. той създава Института „Сънданс“, който организира работилници за млади режисьори и спонсорира фестивала, чието първо издание е през 1985 г. До 1990 г. фестивалът се превръща в едно от най-влиятелните киносъбития в света.

През 1981 г. печели „Оскар“ за режисура с дебюта си с „Обикновени хора“, а през 2002 г. е удостоен и с почетна статуетка.

В колекцията си има няколко златни глобуса, „Златен лъв“, награда БАФТА, „Сезар“ и други. През 2016 година получава и Президентски медал на свободата, който му е връчен от тогавашния държавен глава на САЩ Барак Обама.

Има 34 награди и 47 номинации.

Днес Редфорд използва името и популярността си, за да насочва вниманието на обществото към проблемите, свързани със замърсяването на природата, глобалното затопляне, дивите животни и много други.

Въпреки че на практика вече се е пенсионирал от ежедневните си дейности, той все още следи какво се случва с Центъра „Редфорд“ – организация, която основава със сина си Джеймс.

Британското списание „Емпайър“ го поставя на 29-о място в класацията си „100-те най-големи звезди в киното за всички времена“.

Същото издание го избира и за една от 100-те най-секси звезди в историята на киното.

„Никога не съм разбирал този маниакален стремеж на хората да се доберат до Холивуд и да бъдат знаменитости. Аз на практика съм роден там. Но това място не ми предлагаше нищо интересно.“

„Постоянните препратки към начина, по който изглеждам, пък ме влудяваха. Все едно бях натикан в клетка. Борих се с това. Казвах: Не, аз съм актьор, а не прост красавец!“

„Захванах се с кино, заради изкуството на самия занаят. Играех изнасилвачи и психопати, за да развия и докажа уменията си. За мен беше въпрос на чест да потъна напълно в една роля и да я изиграя по най-убедителния начин. Но какво получих накрая? Всички просто коментираха колко е съвършена русата ми прическа.“

„Предпочитам да си остана актьор — дори лош актьор, но не и лош политик.“

„Всички сме се запътили към една и съща последна спирка.“

„Довери ми се. Няма да ти направя нищо, което и ти не желаеш…“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *